„Voda včera zaplavila budovu Žižkova mlýna a také zahrádky. Na katastru obce Rozhraní se totiž Svitava vylila z břehů a k nám se voda dostala podél železniční trati. Dnes ráno jsme už odvolali druhý stupeň povodňové aktivity. Neprší a voda opadává," řekla v pátek ráno starostka Stvolové Oldřiška Kořístková.

Na Blanensku ve čtvrtek po vydatných deštích bleskově vystoupala na druhý stupeň povodňové aktivity říčka Křetínka v Prostředním Poříčí. Z třiceti centimetrů na více než metr. V pátek ráno už bylo v korytě jen půl metru vody.

Zvýšený průtok měla ve čtvrtek i Svitava v Letovicích, kde hladina dosáhla výšky přes jeden metr a prvního stupně povodňové aktivity. V pátek ráno je už o půl metru níž. Zvýšený průtok má však stále Svitava na Blanensku od Letovic až po Adamov.

Kvůli přívalovým dešťům museli na jihu Moravy ve čtvrtek zasahovat hasiči, kteří čerpali vodu ze sklepů neb odklízet popadané stromy. Nejvíce práce měli na Brněnsku a Vyškovsku. „Na Blanensku kontrolovali hasiči stav řeky Křetínky a monitorovali situaci v okolí Letovic," řekl tiskový mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.