„Do řeky jsme ponořili tři norné stěny a neznámou látku jsme zachytávali a likvidovali pomocí sorbentu. Jednalo se o znečištění menšího rozsahu. Zdroj znečištění, ani co to přesně bylo za látku, zatím nevíme," řekl velitel hasičského zásahu Michal Černý.První nornou stěnu umístili hasiči pod výpustí kanalizace nad Masarykovým náměstím nedaleko centra města. Další dvě těsně pod soutokem s říčkou Křetínkou.

Podle Černého hasiči prozkoumali koryto řeky také níže po proudu, ale tam na další znečištění nenarazili. „Zatím to vypadá, že se ropná látka dostala do řeky z vyústění kanalizace poblíž průmyslového areálu nad Masarykovým náměstím," dodal Černý.

Hasiči odebrali z řeky vzorky a pošlou je do chemické laboratoře. „Samozřejmě jsme upozornili také pracovníky životního prostředí a místní rybáře," uvedl Černý.

Žádné otrávené nebo mrtvé ryby však na místě havárie tamní rybáři nenašli. „Na místě se byl podívat náš hospodář a žádné ztráty na uhynulých rybách nehlásil. Neznámá látka plavala jen na hladině, kde ji zachytili hasiči nornými stěnami a zasypali sorbentem. Žádná škoda nám tak nevznikla," řekl předseda letovické rybářské organizace Radek Zemánek.

Případem se nyní zabývá inspekce životního prostředí. „Havárii jsme nahlásili na inspekci životního prostředí a také na letovickou radnici," uvedla za správce toku tisková mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.