Milovníci historie a dřívějších zvyků začali v pondělí ve Staré huti u Adamova oživovat dávnou minulost. „Milíř jsme začali stavět v sobotu kolem poledne. Hotový byl v neděli navečer. Spotřebovali jsme na něj asi deset metrů dřeva. Polovina z tohoto objemu by měla být ve finále dřevěné uhlí," pověděl uhlířský mistr Jiří Kadera.

Zapálením ale práce zdaleka nekončí. „Nastává nejnáročnější část, než milíř začne správně pracovat. Musíme ho neustále hlídat. Střídáme se i přes noc. V případě potřeby regulujeme teplo uvnitř. Buď přidáme otvory, nebo je naopak utěsníme. Pokud bude teplota příliš vysoká, dřevo vyhoří a uhlí nebude žádné. Je důležité sledovat i barvu dýmu. Pokud je modravý, dřevo začalo hořet a to není dobré," popsal uhlíř Eduard Tržil.

Zvláštní stavbu obdivovali i kolemjdoucí. „Jsme na výletě v Moravském krasu. Cestou nás zaujal doutnající kopeček. Málokde se něco podobného vidí. Škoda, že tu nebudeme i v sobotu," poznamenal Jiří Lukeš z Hořovic.

Šestnáctý ročník Setkání ve střední části Moravského krasu poskytne v sobotu návštěvníkům Staré huti ucelený pohled na význam a využití dřevěného uhlí v životech našich předků. „Známe postupy, máme vše změřené, ale chceme umět reagovat jako oni, bez přístrojů, jen za pomoci smyslů," shrnul Ondřej Merta z pořádajícího Technického muzea v Brně.

Další program nabídnou například různé historické spolky. V okolí, například v Býčí skále, se tak uskuteční řada zajímavých akcí. Setkání se koná při příležitosti šedesátého výročí vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, Mezinárodního dne muzeí a Evropského dne chráněných území. Začátek je naplánovaný na devět hodin ráno.

Program setkání

Sobota 28. května od 9 do 17 hodin

Stará huť
Prohlídka expozice starého železářství
Tavba železa v replice velkomoravské pece
Ukázkové pálení milíře
Ukázky řemesel

Býčí skála
Exkurze do jeskyně Býčí skála
Koncert Tara Fuki

Jeskyně Výpustek
Pro účastníky setkání sleva na vstupném

Švýcárna
Prohlídky areálu ekologického volnočasového centra
Výstava o opravě Švýcárny
Otevřená stylová hospůdka
Hry a ekohry pro děti, mládež i dospělé

Stará Drátenická
Prohlídka veřejnosti nepřístupné jeskyně

Arboretum Křtiny
Den otevřených dveří

Adamov
Prohlídka kostela svaté Barbory a světelského oltáře
Dopravu mezi Adamovem, Starou hutí a Býčí skálou zajistí historický autobus

MARTIN DLOUHÝ