Doubravický dobrovolný hasič Rostislav Hajný je právě na trati při soutěži TFA. Toughest Firefighter Alive. Nejtvrdší hasič přežije. Jedná se o hasičskou soutěž, která simuluje ostrý zásah v terénu. Doubravičtí ji v sobotu na tamním hřišti pořádali poprvé. Startovalo přes šedesát hasičů a také patnáct žen. „Na trati byla celá řada hodně těžkých disciplín. Ale nejtěžší je asi závěrečná dvoumetrová bariéra. Tam už člověk opravdu mele z posledního. Přece jen čtyři minuty jde totálně na krev a síly už chybí," těžce vydýchává těsně po doběhu vyčerpaný Hajný.

Při výběru disciplín se Doubravičtí inspirovali u soutěží TFA. „Já se těmto soutěžím věnuju rok a hodně mě to nadchlo. Tak jsme si řekli, že něco podobného uspořádáme také u nás. Snad se to chytne. Dneska tady startuje přes šedesát lidí a to je dost. Trať je náročná, ale nachystat ji bylo možná ještě těžší," usmívá se Hajný, který má za sebou i start na Iron Fireman. Nejtěžší hasičské soutěži na světě.

Ale také v Doubravici si závodníci hrábli pořádně na dno. „Byl to masakr. O polovinu těžší trať než u nás. Nejhorší byla bariéra na konci. Byla nalakovaná a na hoře zakulacená. Žádná hrana, za kterou by se člověk mohl chytit. Je fajn, že daří podobné akce na Blanensku zorganizovat. Podle mě se to ujme a třeba příští rok už se těch závodů udělá nějaký pohár. Myslím, že pro hasiče i diváky to je dost atraktivní záležitost," říká v cíli Jan Soukal z Olešnice, kde nedávno podobný závod také připravili.

Atraktivní byla sobotní akce i pro diváky. „To jsou úplně infarktové stavy. Dávají si pěkně do těla. Myslím, že se to lidem líbí. Je to atraktivní na dívání a bylo by fajn, kdyby se soutěž vydařila a pořádala se každý rok. Pořadatelé mají můj obdiv," hlásí na lavičce poblíž závodní trati jeden z doubravických důchodců Petr Štoudek.

Podle dalšího diváka Michala Juračky z Doubravice musí mít hasiči výbornou fyzičku. „Tohle by z fleku jen tak někdo nedal. Já bych si do toho jít určitě netroufl. Jenom ten oblek a dýchací technika váží aspoň dvacet kilo. Odpadl bych. Klobouk dolů před každým, kdo závod dokončil," říká muž.

V Doubravici startovali hasiči nejen z Blanenska. „Je to super akce. Podobných závodů jsem dal už šest. Těším se a jsem zvědavý, jak dopadnu. U nás máme podobnou trať, kde trénujeme každý týden. Chodím i do posilovny. Pneumatika ani figurína by snad neměly být problém. Věřím si i na bariéru," hlásil těsně před startem Vladislav Machač z SDH Troubelice na Olomoucku.

Na trať se vydalo také několik dívek a žen. Pořadatelé jim sice některé disciplíny zjednodušili ale ne o moc. Třeba figurínu táhly ženy stejně těžkou jako muži a dvoumetrovou bariéru musely, taky zdolat. „Závodíme v požárním útoku. Tohle je ale úplně něco jiného. Už jsme na jednom závodě byly, tak doufáme, že to přežijeme i tady. Nejtěžší překážka? Bariéra. Když to nevyjde, tak je v záloze žebřík," chystala se na start dvojice hasiček ze sebranického sboru Michaela Špidlíková a Hana Skoupá.

Kategorii žen ovládla Lucie Lizrová před Hanou Skoupou a Emilií Hubenou. Z prvního místa v mužské kategorii se radoval Lukáš Krejcar. Druhý skončil Michal Skřivánek a třetí František Beltach. Mezi muži nad pětatřicet let vyhrál Dušan Pavelka před Radkem Tesařem a Tomášem Mácou.