Přestože se od dětství potýká s chronickým onemocněním, měla vždy mimořádné studijní výsledky. Ocenění získala za vývoj asertivních technologií. „Slouží k tomu, aby se dyslektikům lépe četlo a aby mohli dobře fungovat ve škole,“ popisuje dvaatřicetiletá žena, která působí na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně.

Kromě toho se na lékařské fakultě věnuje neurovědám. Konkrétně se zajímá o vliv profesionálního hudebního vzdělávání na činnost mozkových oblastí.

V úterý se na osm měsíců uzavřela ulice Dukelská v Boskovicích. Lidé jezdí cestou přes Kamenici.
Kolony a zmatek. V Boskovicích začaly opravy Dukelské, zavřená bude osm měsíců

Není náhoda, že se věnuje právě výzkumu hudby. Vystudovala hru na harfu na konzervatoři a hudební management na Janáčkově akademii múzických umění. S hudbou začínala za Základní umělecké škole v Letovicích na Blanensku. „Hrála jsem od šestnácti let, pak jsem dva roky nastálo působila ve Filharmonii Bohuslava Martinů,“ říká Pařilová.

S harfou měla velké úspěchy, vystupovala po světě a nejdále se dostala do Ameriky. Dnes se ale zaměřuje spíše na svoji vědeckou dráhu a na harfu si hraje jen doma pro radost.

V budoucnu chce pokračovat ve vývoji technologií pro znevýhodněné děti, ale také se zaměřit na další onemocnění. „Chci se zabývat tím, jak zlepšit život lidem s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou nebo lidem po mozkové mrtvici,“ dodává Pařilová. Kdyby měla více času, věnovala by se i studii neobvyklých jazyků. „Teď bych se nejraději pustila do švédštiny, jenže dodělávám doktorské studium, takže mi času moc nezbývá,“ uzavírá nadějná vědkyně.

TEREZA HANUSOVÁ

Ilustrační foto.
Do ulic vyráží deratizátoři. Hubení hlodavců stojí města i sto tisíc korun ročně