Literární soutěž Františka Halase letos vyhlašuje město Kunštát, Kruh přátel umění města Kunštát a Společnost přátel mladé poezie. „Letos je to již jednačtyřicátý ročník," řekl organizátor soutěže Vojtěch Kučera s tím, že letošní ročník čeká jedna novinka. „Minulý rok jsme poprvé udělovali i Zvláštní cenu Klementa Bochořáka. Vítěz této ceny dostává i jakýsi bonus. Ten spočívá v tom, že nepublikujícímu autorovi necháme vydat knížku jeho básní. Loni se držitelem této ceny stal Pavel Zajíc. Při letošním vyhlášení výsledků tak symbolicky pokřtíme jeho básnickou prvotinu Ona místa," vysvětlil Kučera.

Minulý rok podle něj porota vybírala vítěze z asi šedesáti autorů, kteří do soutěže poslali své básnické texty. „Rok před tím jich bylo asi třicet. Letos počítáme, že jich bude zase kolem sedmdesáti. Na posílání příspěvků mají autoři čas do patnáctého července. Zúčastnit se může každý ve věku od patnácti do devětadvaceti let včetně, kdo do soutěže pošle dosud nepublikovaný básnický text. Příspěvky mohou být v rozsahu maximálně deseti básní," uvedl Kučera s tím, že doručit je je možné buď elektronicky na e-mailovou adresu lsfh@centrum.cz, nebo v papírové podobě na adresu kunštátské knihovny.

Ze všech příspěvků podle Kučery porota vybere deset autorů, které na devatenáctého a dvacátého října pozve do Kunštátu na dvoudenní setkání s porotci a publikujícími básníky. „Náplní setkání budou neformální diskuse a besedy a poznávání krajiny Halasova Kunštátska," doplnil Kučera.