Celý projekt začal na jaře minulého roku. „Studenti se rozdělili do historického, geografického a výtvarného týmu a skupiny dokumentaristů," sdělil vedoucí projektu Stanislav Hrnčíř.

Žáci vyhledávali informace mimo jiné v okresním archivu a v databázi legionářů. „Nejzajímavější byla návštěva blanenského archivu. Vypátrali jsme dva vojáky z Blanenska, kteří za první světové války bojovali v československých legiích ve Francii," řekl student Šimon Podrazil, který pracoval v historickém týmu.

Vyvrcholením projektu byla exkurze do Francie, kde gymnazisté objevovali významná města legionářů a našli i hrob jednoho blanenských legionářů, Eduarda Stloukala. „Projektu se účastnilo asi pětadvacet studentů z tercie až septimy. Nebyl to v žádném případě povinný projekt. Žáci, kteří měli zájem, se mohli přihlásit," podotkl Hrnčíř.

Šimon Podrazil se o dějepis zajímá a práce na projektu ho bavila. „Rozšířil jsem si obzory o politice té doby. Člověk si může snáze vyvodit souvislosti a taky si říct, jak jsou některé věci zbytečné a vůbec se nemusely stát," zamýšlel se student.

Studenti již jednou výsledky svého pátrání představili v blanenském kině. „Jelikož prezentace byla úspěšná a líbila se rodičům i zájemcům o historii, rozhodli jsme se, že letos při výročí sto let od začátku války prezentaci zopakujeme," vysvětlil vedoucí projektu.

Studenti pro návštěvníky připraví i francouzské občerstvení. V knihovně zazní také francouzská a tehdejší československá hym­na.

MARIE TOMISOVÁ