„Je už téměř bez jehličí, v podstatě se jedná o mrtvého jedince. Ale stojí, pádem nehrozí a neulamují se ani jeho větve,“ uvedl Dominik Franc ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

V okolí smrku už stromy napadené kůrovcem lesní dělníci odtěžili. Památný strom zatím zůstává na svém místě. „Je stále chráněný i když je mrtvý. Až se jeho stav zhorší natolik, že by ohrožoval okolí, zrušíme jeho ochranu a necháme ho pokácet. Kůrovec v něm už není a nepředstavuje tak riziko pro ostatní stromy,“ dodal Franc.

Ilustrační foto
Nejnebezpečnější úseky na jihu Moravy? Křižovatka silnice I/55 v Hodoníně

Podle něj v Moravském krasu už zbyl jediný smrk, který je veden jako chráněný památný strom. Roste u jeskyně Výpustek poblíž městyse Křtiny. „Zatím se tento smrk drží relativně dobře. Ale kůrovcová kalamita v okolí je neúprosná. Je už také velmi starý,“ poznamenal odborník.

Tři obří smrky byly ještě donedávna hlavní dominantou známé louky v přírodním parku Rakovecké údolí. Dva ze zmíněných stromů však uschly. Vlivem silného tlaku kůrovce smrkového v okolních lesích nepřežili letošní zimu. „Bohužel uschl i smrk svícen, jehož koruna byla tvořena několika větvemi. Smrky vysázel asi před sto čtyřiceti lety bývalý majitel račického panství von Palm,“ uvedl Zdeněk Špíšek z Blanska, který se zabývá stromy v Moravském krasu a jejich výsadbou. Dodal, že původně byly v těchto místech vysazeny smrky čtyři. Ten čtvrtý zničil zhruba před třiceti lety blesk. Louka, na které stromy rostly, se nachází v blízkosti zaniklé vesnice Vilémov. „Její založení se datuje do 13. století. V roce 1563 se v místní kronice objevuje zmínka o tamní vesnici, která je již v té době pustá. Lokalita zaujala dokonce i filmaře. Natáčel se zde film Kuky se vrací. Jak to dnes vypadá, Kuky se už bohužel nemá kam vrátit,“ dodal Špíšek.

Dlouhá staletí odpočíval ukrytý pod zemí. Stříbrný poklad. Keramická nádoba napěchovaná stříbrnými mincemi ze druhé poloviny 11. a počátku 12. století.
Manželé našli stříbrný poklad nevyčíslitelné hodnoty. Mince vystaví muzeum