V Lysicích kamélie zdobí zámeckou oranžerií od devadesátých let minulého století. „Jedná se o šestici vzrostlých exemplářů dosahujících výšky téměř pěti metrů. Do Lysic byly převezeny z Karlových Varů, původně ale pochází z Drážďan. Do Karlových Varů je pak převezli kvůli ochraně před bombardováním v období druhé světové války," popsala zajímavou historií lysických kamélií mluvčí kroměžířské pobočky Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

V Lysicích se nachází i desítky kaméliových keřů. „Zámecké zahradnictví v Lysicích spolupracuje s německými zahradníky ze Saska a společnými silami vyšlechtili dokonce kamélie, které voní. Běžné kamélie vůni postrádají," upozornila Šnajdarová.

První letošní let a série nádherných fotografií. Paraglidistu Petra Buchtu z Adamova na Blanensku zlákala předpověď počasí k výletu na motorovém křídle. Do vzduchu vystartoval ve středu z kotvrdovického letiště krátce před půl osmou ráno.
Blanensko unikátně ze vzduchu: paraglidistu zlákalo nádherné počasí, podívejte

Krásné kamélie ze zámeckých skleníků si lidé mohou odnést i domů. Stačí, když se zastaví u zámku v Rájci nad Svitavou, kde kamélie rovněž pěstují. „Otevřeli jsme kaméliové prodejní okénko," pozvala rájecká kastelánka Zdeňka Kalová. Okénko je otevřené vždy ve středu, čtvrtek a pátek od desíti hodin dopoledne do tří odpoledne. Kamélie kvetou do konce března, okénko s nimi ale bude otevřené minimálně do konce května.

Pěstování kamélií v Rájci nad Svitavou má mnohaletou tradici. „Zámecká sbírka kamélií v Rájci nad Svitavou se zrodila na základě historické tradice pěstování květin a tropických rostlin místními zahradníky zaměstnanými rodinou Salm-Reifferscheidt. Současný soubor obsahuje více jak 250 klasických i méně známých odrůd kamélií, zastoupených ve více než pěti set rostlinách," poznamenala Šnajdarová.