Do podpory záchranné stanice se nedávno zapojila také brněnská výtvarnice Romana Štryncl. Namalovala obraz právě s vlčákem Aresem. Nyní se draží. Aukce trvá do konce dubna a výtěžek pak poputuje do záchranné stanice. Zatím poslední příhoz je na částce 29 tisíc korun.

Kmotrem obrazu, ke kterému napsala pohádku spisovatelka Lucie Hlavinková, je herec Radim Fiala. „Od roku 2013 postupně mapuji kočičí útulky. Vyberu si jedno zvíře a jeho příběh se snažím přenést do obrazu, který se pak draží. Výtěžek věnuji útulku. Zatím se takto uskutečnilo jednadvacet aukcí a na pomoc zvířatům se vybralo bezmála tři sta tisíc korun,“ řekla Deníku Romana Štryncl.

Lysičtí chtějí před tamní sokolovnou vybudovat osvětlený přechod pro chodce.
U lysické sokolovny chystají nový přechod: podle některých místních je zbytečný

A proč se nyní draží obraz psa? V Adamově se výtvarnice před deseti lety zapojila do budování interiéru nového podniku Café&Wine, kde má na jedné ze stěn galerii. Před časem tam přemístila soubor obrazů koček, které tvoří většinu její tvorby. Pojmenovala ho Felidae. „V Adamově a jeho okolí ale žádný kočičí útulek nefunguje. Objevila jsem však nedaleko města záchranou stanici československých vlčáků. Je unikátní nejen v rámci republiky, ale snad i Evropy. A vedou ji úžasní lidé. Tak jsem si řekla, že by kočky mohly v nadsázce tentokrát pomoci psům,“ vysvětlila nový motiv výtvarnice.

Kočičími aukcemi chce upozornit na problematiku útulků, získat pro ně podporu a případně pro zvířata pomoci najít nový domov. „Je krásné, když si někdo vezme domů zvíře z útulku a dokáže se o něj starat. Pro mě je zase velká inspirace a také adrenalin, když namaluji obraz do aukce na pomoc zvířatům. Někdo si ho koupí, visí mu na zdi a může si říct, že ví komu konkrétně pomohl,“ uzavřela Romana Štryncl.