O stavbě větší církevní budovy se v Rudici hovořilo dlouhá léta. Jejím velkým podporovatelem byl jedovnický farář František Vavříček, který za komunismu inicioval výstavbu kostela v nedalekém Senetářově. „Přál si, aby Rudičtí měli alespoň kapli, ve které by se mohlo sloužit po celý rok a za každého počasí. K zahájení stavby učinil důležité kroky. Dokončení kaple se však nedožil. Zemřel v roce 1995,“ uvedla za římskokatolickou farnost v obecním zpravodaji Zdeňka Martinásková.

Základní kámen nechali Rudičtí posvětit v roce 1990. Ke stavbě však vedla ještě dlouhá cesta. Začala až ve druhé polovině roku 1999. Kapli a interiér navrhla brněnská architektka Petra Vorlíčková, která vyhrála soutěž vypsanou biskupstvím. „Co se týká sakrálních staveb, rudická kaple byla pro mě prvotina. Po studiích velká výzva a zároveň úžasný příběh. Na kapli tehdy nebyly peníze, pořádaly se různé sbírky. Pamatuji si na benefiční koncert sourozenců Ulrychových. Na stavbě pracovali místní a žila jí celá obec. Atmosféra byla parádní. Parta kameníků přestávala v týpí,“ zavzpomínala Vorlíčková.

Pacientům v Blansku pomohou psycholožky. V nemocnici chodí k lůžkům.
Pacientům v Blansku pomohou psycholožky. V nemocnici chodí k lůžkům

Řadu prací obstaraly firmy, ostatní zvládli tamní farníci. Na stavbě kaple odpracovali lidé svépomocí téměř sedm tisíc brigádnických hodin. Přišla na více než čtyři miliony korun. Obec na ni přispěla zhruba půl milionem korun. Zbytek nákladů pokryly dary. Jak finanční, tak materiální. „Většina peněz pocházela z darů a příspěvků farníků a dobrodinců kaple. Všem patří velký dík,“ dodala Martinásková.

Kompromis

Stavba je kompozicí dvou hmot – cihly a kamene. Jako zdivo posloužil vápenec z místních zdrojů, střecha je kryta šedou břidlicí. Interiér je příjemně sladěn pomocí dřevěných doplňků – podpěrné sloupy, strop, oltářní kříž, lavice, obětní stůl. Samotný prostor je na čtvercovém půdorysu, otevřený krov je vytvořen křížením dvou uskočených sedlových střech a je podepřen pomocí čtyř modřínových kmenů v interiéru kaple. Kříž v presbytáři znázorňující oslaveného Krista Krále bez hřebů pochází z dílny brněnského výtvarníka Patrika Vlčka. Je vyroben také z modřínového dřeva. V kapli se též nachází novogotická socha sv. Barbory. „S odstupem času mě malinko mrzí, že v některých částech stavby se kvůli nedostatku peněz musel zvolit kompromis. Například u podlahy v kapli nebo podoby věže. Ale rozumím, proč tomu tak bylo,“ dodala architektka.

Dobrovolníci ze spolku Okras sečou zanedbané louky v Moravském krasu. Chrání vzácné rostliny.
FOTO: Dobrovolníci z Okrasu posekli louky v krasu, chrání vzácné rostliny

Ve zvonici visí jeden zvon o hmotnosti sto kilogramů a jmenuje se Jan Pavel II. „Byl to jeden z prvních zvonů, které nesly papežovo jméno již za jeho života,“ uvedl před časem pro seriál Deníku Rovnost Kostely na Blanensku Karel Zouhar z Rudice.

Kromě papežského znaku a hesla je zvon ozdoben také reliéfy patronů obce – sv. Antonína a sv. Barbory. Kaple je majetkem římskokatolické církve, slouží však i různým církvím v Rudici, a zejména pak jako obřadní síň pro všechny občany.

JAN CHARVÁT
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI