Jednou z nich je akciová společnost VF, která sídlí v Černé Hoře a na Blanensku nyní zaměstnává asi sto dvacet lidí. Chystá se postavit novou montážní halu. Firma vyrábí zařízení a systémy pro měření radiace. „Z nerozděleného zisku z předchozích let jsme navýšili základní kapitál společnosti na sto milionů korun. Část těchto prostředků chceme investovat do rozvoje našeho podniku. Současné prostory, kde montujeme naše zařízení, už nám nestačí. Proto musíme postavit novou montážní halu," uvedl předseda dozorčí rady černohorské firmy František Virdzek.

250
milionů má stát stavba nové výrobní haly, skladu, administrativní budovy a technologií firmy Pyrotek. Stavět bude v blanenské průmyslové zóně už letos na podzim. Po dokončení nabídne nová místa několika desítkám lidí.

Nová hala má stát přibližně dvacet milionů korun a vedení firmy ji chce postavit příští rok nebo nejpozději v roce 2016 v areálu společnosti v Černé Hoře. Práci tam najde dalších přibližně třicet lidí. „Některé z nich jsme přijali už teď, ale další zaměstnance budeme nabírat postupně. Samozřejmě s ohledem na charakter naší činnosti potřebujeme hlavně vysokoškolsky vzdělané odborníky v oblasti elektrotechniky, strojírenství, programování se znalostí cizích jazyků. Uplatnění mohou najít i lidé s nižším vzděláním a bez znalosti cizích jazyků, například v administrativě. Pro montáž zařízení v Černé Hoře budeme potřebovat šikovné elektrikáře," upřesnil Virdzek.

Společnost prodává systémy radiační kontroly a radiační ochrany do celého světa. „Obchodujeme například s Čínou, Ruskem, Spojenými státy, Argentinou nebo Indií. Tím, že rozšíříme výrobu, pomůžeme i menším firmám v okolí, u kterých si necháváme dělat různé komponenty do našich zařízení," poznamenal obchodní ředitel společnosti Martin Holcner.

Společnost Eden Europe zaplnila před lety v Adamově část areálu zkrachovalých strojíren. V současnosti provozuje v práškové lakovně jednu linku. Chce však rozjet ještě druhou za milion a půl euro a dát práci patnácti novým lidem. Místním lidem, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti firmy v ulici Plotní, se to však nelíbí.

Už teď prý mají problémy s hlukem a zápachem z lakovny. Bojí se také nonstop provozu. Své připomínky poslali na ministerstvo životního prostředí. Podepsalo se pod něj jednapadesát Adamovských. „Jde nám o to, aby Eden nejprve vyřešil současné problémy s hlukem a zápachem. Kdyby se to nešířilo mimo průmyslový areál, tak problém nemáme," řekla Jana Novotná, která bydlí v jeho blízkosti.

Jednatel společnosti Eden Europe Zbyněk Husák podotkl, že obavy lidí z vyššího hluku a zápachu v ulici Plotní jsou přehnané. Stejně jako obavy o jejich zdraví. „Do snížení hladiny hluku z našeho provozu a filtrace výparů z lakovny v ulici Plotní jsme investovali přes dva miliony. Poslední úpravy jsme dělali na jaře. Všechny zákonné limity splňujeme. Navíc nejsme jediná lakovna v této části areálu. Už se nám stalo, že si lidé v sobotu stěžovali na zápach. V sobotu přitom u nás výroba stojí," řekl Husák.

Několik desítek volných pracovních míst přinese stavba výrobní haly, skladu a administrativní budovy v Blansku. Tu má v tamní průmyslové zóně na podzim začít stavět společnost Pyrotek CZ. Výrobce žáromateriálů pro hlinikářský průmysl, hutě, slévárny a sklářský průmysl. Do novostavby investuje společnost přibližně dvě stě milionů korun. Dalších padesát milionů do nových technologií.

Hotovo má být koncem příštího roku. „Do nových prostor přesuneme výrobu a technologie, které máme v závodě v Dolní Lhotě. Propojíme je s částí podniku, který už v blanenské průmyslové zóně máme. Do Dolní Lhoty pak přesuneme část výroby, kterou jsme měli v pronajatých prostorách bývalého Adastu v Blansku. Po dostavbě nové haly by v naší společnosti mělo pracovat zhruba tři sta lidí. To je o několik desítek víc než teď," řekl jednatel společnosti Otakar Havelka.

V blanenské průmyslové zóně Vojánky má brzy stát sedm nových hal. Využijí je firmy zabývající se výrobou. Investice za tři sta padesát milionů korun je v režii brněnské společnosti Real Global Investment, která chce zaplnit necelé čtyři hektary volných pozemků ve Vojánkách. „Výstavbu hal rozdělíme na etapy. V té první se postaví tři nebo možná jen dvě haly. Stavební povolení bychom měli mít začátkem příštího roku. Teď intenzivně jednáme s firmami a připravujeme všechny smlouvy," uvedl za investora Libor Barták, člen představenstva společnosti.

V novém areálu najde práci zhruba čtyři sta lidí. Kolik volných míst však ve skutečnosti firmy, které do areálu přesunou svou výrobu, nabídnou, nedokázal Barták odhadnout. V minulosti se hovořilo o nabídce sto až sto padesáti volných míst. Město Blansko investorovi před časem nabídlo v průmyslové zóně necelé čtyři hektary pozemků. Ty mu chce nejprve pronajmout a později po kolaudaci staveb prodat. „Podrobnosti projektu budeme řešit na zářijovém zastupitelstvu," uvedl blanenský místostarosta Jiří Crha.