Publikum si v sobotu na Festiválku bez bojů a válek užilo i další koncerty či výstavy. Výtěžek z akce poputuje do stacionáře Emanuel.

Muzikantům z kapely Květy mnohdy klasické hudební nástroje nestačí. To potvrdili i na festiválku. „Tentokrát jsme zapojili do hry maketu berušky, řehtačku, která se používá při lidových slavnostech, a barel od směsi na benzín s lihem. Řetěz jsme nakonec nepoužili, i když byl nachystaný,“ řekl Martin E. Kyšperský.

Kromě Květů bylo tahounem akce také známé Schodiště. „Za zmínku stojí ještě Zapaska z Kyjeva a vídeňští My Name Is Music, což jsou skryté hvězdy, které publikum objeví poté, co je uslyší, “ přiblížil jeden z pořadatelů Jan Nádvorník. Ten pojal dvoudenní festiválek multižánrově, účastníky tak rozdováděly alternative – pop, rock či indie, dále agro – black, jazz nebo folk. Osmý ročník pořadatelé nově zasadili do panského dvora. „Menší akce v tomto prostoru lépe vyzní, má to atmosféru,“ dodal Nádvorník. Uvnitř budovy si lidé prohlédli výstavu obrazů, další výstavy přiblížily problematiku rozvojových zemí či zbraní.

Výtěžek z akce nasměrují pořadatelé do boskovického stacionáře Emanuel.Peníze pomohou zdravotně postiženým lidem, kteří tam dochází. „Snažíme se začleňovat do společnosti, pořádáme různé akce, jezdíme na výlety a pobyty do zahraničí. To vše peníze z festiválku pomohou zaplatit,“ přiblížila Petra Kotásková z Emanuela.