Sýry, brynzu, klobásy, jablka od místních farmářů nebo třeba i velikonočního beránka. Potraviny od regionálních výrobců si lidé na Blanensku budou moct letos koupit na svůj velikonoční stůl na farmářských trzích v Blansku i v Boskovicích. Blanenští jedenadvacátého dubna tradici farmářských trhů ve městě teprve zavádí, v Boskovicích dvacátého dubna navážou na úspěch trhů, které tam vznikly vloni na podzim.
„Na trzích chceme nabídnout hlavně potraviny od výrobců z regionu, pokud některý sortiment třeba nenabízí, oslovíme i vzdálenější výrobce. Naše představa je, že by tam bylo kolem deseti stánků, na kterých by si lidé mohli nakoupit hlavně potraviny, například sýry, domácí pivo, jablka, uzeniny nebo třeba i hlívu ústřičnou,“ přiblížil Lubomír Toufar, starosta Blanska, které trhy společně s agrární komorou bude ve městě pořádat.
Oblečení podle vedení města nakupují na trzích neuvidí, vedle potravin prodavači lidem nabídnou jen tradiční výrobky. „Oblečení na takové trhy nepatří, kromě jídla by ale výrobci mohli prodávat třeba dřevěné vařečky,“ řekl starosta.
Až odstaví kůzlata
Oslovovat výrobce, kteří si na farmářských trzích v Blansku rozloží svůj stánek, v těchto dnech pomáhá vedení města Místní akční skupina MAS Moravský kras. Podle možností výrobců se pak ukáže, jak často budou trhy v Blansku pořádat. „Uvažujeme o tom, jestli se budou farmářské trhy ve městě konat jednou za čtrnáct dní nebo jednou měsíčně. To uvidíme až podle toho, jaký zájem o ně budou mít prodejci i nakupující. Zatím jsme určili aspoň místo a den. Stánky umístíme na Náměstí republiky pod zeleň vedle banky a farmáři tam budou prodávat ve čtvrtek od desíti do čtyř hodin,“ doplnil Toufar.
Na farmářské trhy do Blanska se chystají se sýrem, brynzou, korbáčky i tvarohem také Sedlákovi z kozí farmy v Šošůvce. Se svými výrobky získali četná ocenění v potravinářských soutěžích, rádi by nyní vyzkoušeli, jestli budou mít úspěch i u Blanenských. Tedy až potom, co jejich kozy odstaví kůzlátka. „Jezdíme na trhy po celé republice, po odstavení kůzlátek, až budou mít kozy dostatek mléka a začneme znovu vyrábět, rádi odzkoušíme i trhy v Blansku. Framářské trhy pro nás mají význam hlavně kvůli kontaktu se zákazníky. Můžeme se přímo od nich dozvědět, jaký výrobek jim chutná, jaký je na ně třeba moc slaný a podle toho se jim přizpůsobujeme,“ řekla Eva Sedláková.
Letos před Velikonocemi chtějí obnovit farmářské trhy také v Boskovicích. Trhy s potravinami regionálních farmářů vznikly v loňském září v Knínicích u Boskovic, v říjnu se přestěhovaly do Boskovic, kde byly pro nakupující otevřeny každou středu. Od dvacátého dubna až do podzimu na nich budou vždy ve středu od devíti do čtyř hodin výrobci svoje stánky rozkládat každý týden i letos.
„Na trzích nabízíme i nějaké ručně dělané výrobky, největší úspěch mají ale potraviny, hlavně domácí sýry, uzeniny a zelenina. Rádi bychom oproti loňskému roku jejich nabídku ještě víc rozšířili,“ řekla organizátorka trhů Monika Procházková.
V letošním roce chystají v Boskovicích ještě jednu novinku. Výrobky od regionálních farmářů se rozhodli lidem nabídnou po celý týden. „Aby nebyli lidé omezeni jen na to, že si musí čerstvé potraviny zajet koupit ve středu do Boskovic, domluvili jsme se s vedoucím supermarketu ve Svitávce a výrobky, které prodáváme na trzích, budeme nabízet i tam. Doplňovat je v obchodě výrobci budou podle poptávky zákazníků,“ přiblížila Procházková. Potraviny od regionálních výrobců lidé koupí ve Svitávce už od prvního dubna, kdy bude v obchodě slavnostní zahájení spojené s ochutnávkou.