Kozí farma jeho ženy, Evy Sedlákové, je jednou z firem, které vlastní certifikát regionálního produktu.
Před sedmnácti lety se Sedlákovi rozhodli, že se chtějí věnovat chovatelství. Nejprve si koupili prvních deset koz a od té doby se kozí rodinka rozrostla na sto padesát zvířat. Denně je tak čeká náročná práce. Každé ráno a večer musí podojit sto dojnic.
Kozí sýry ze Šošůvky již mají svoje místo na trhu. Z domu je Sedlákovi prodávají několik let. Zastavují u nich turisté, kteří náhodně projíždějí kolem, ale i místní lidé si k nim pravidelně jezdí pro svou dávku zdravých mléčných výrobků. Mohou koupit čerstvý kozí sýr v šesti příchutích, archivní kozí sýr eidamského typu, kozí brynzu a tvaroh.
A v čem spočívá jedinečnost šošůvských kozích sýrů? „Sto procent surovin skutečně pochází z našeho regionu,“ odpovídá zvěrolékař Jan Sedlák. Produkt je regionální již od trávy, kterou kozy spasou na nedaleké louce. „Dvouměsíční trvanlivosti dosáhneme výrobním postupem, čistotou a vakuem. Výrobky neobsahují žádné chemické přísady. Je v nich jen kozí mléko, smetanová kultura a sůl,“ ujišťuje farmář. Výroba má vyšší podíl ruční práce a používají se postupy šetrné k životnímu prostředí. „To znamená šetrné čisticí a dezinfekční prostředky bez agresivních prvků,“ objasňuje Sedlák.
Mléko se začne zpracovávat hned v den nadojení a do týdne opustí bránu minimlékárny. „Jsme jednou ze šesti kozích minimlékáren v republice, která má povolení vyvážet výrobky i do zemí Evropské unie,“ tvrdí muž. Jejich sýry se prodávají v Bratislavě a zájem projevili i Rakušané.
O farmu se starají čtyři lidi. Dvakrát denně se kozy dvě a půl hodiny pasou na louce, kde je hlídá pastevec a pes.