Žádnou z následujících sportovních akcí obyvatelé Blanska, Boskovic ani Letovic na svém náměstí nezhlédnou. „Nedokážu odhadnout, kolik lidí by na takovou událost přišlo. Podobný návrh jsme však doposud nikdy neřešili," poznamenal tajemník blanenské radnice Josef Kupčík.

Ředitel Kulturních zařízení města Boskovice Oldřich Kovář zastává podobný postoj. „Nejedná se o levnou záležitost. Museli bychom s ní dopředu počítat při sestavování rozpočtu. Nejde jen o promítání, ale i zakoupení nezbytné techniky. Především však momentálně řešíme užitečnější věci, například městskou knihovnu," připomněl Kovář.

Nedostatkem peněz argumentují i Letovičtí. „Ale není to jen o nich. Nenapadá mě ani žádná vhodná plocha, kde bychom projekční zařízení mohli umístit. Hokej by asi lidi lákal, u jiných sportů už bych si tak jistý nebyl. Pevně však věřím tomu, že místní restaurace poptávku po kolektivním sledování sportu pokryjí," sdělil letovický starosta Vladimír Stejskal.

V hospodách jásají

Provozovatelé restaurací a barů olympiádu vítají. „Už teď k nám hlavně díky závodům českých nadějí chodí více lidí než obvykle. A ještě lepší to bude, až začnou hokejová klání," předpovídá zaměstnanec boskovického Sportbaru Hokejka Milan Kořístek.

Ne všichni však při fandění vyhledávají společnost. „Já jsem obecně spíše proti účasti na různých masových akcích. Sport sleduji raději hezky v klidu doma," řekl například Jindřich Čeladín z Blanska.

Několikrát se stalo, že sportovní zápolení v přímém přenosu přenášela digitalizovaná kina. Tato možnost oslovuje třeba Ladislava Dostála z Kunštátu. „Rozhodně by to bylo zajímavé. Především muži jsou zvyklí sledovat sport v hospodě. Ale ne každému vyhovuje třeba zakouřené prostředí. Má sice svou atmosféru, ale ta by se dala vytvořit i v kinosále," podělil se o svůj názor Dostál.

Stejně se k tomu staví i starosta Šebetova Zdeněk Čížek. „Mnohokrát jsem o tom uvažoval. Zároveň se zimní olympiádou ale běží plesová sezóna. Něco jiného by bylo, kdyby se naši hokejisté dostali třeba až do finále. To bychom udělali všechno pro to, aby se na něj lidé mohli přijít podívat do našeho digitalizovaného kina," přislíbil.

O zájmu fanoušků nepochybuje. „Poblíž je hospoda. S jejím vedením bychom domluvili, aby si nápoje mohli hosté nosit do sálu. Nikdo by na tom neprodělal. Technicky to problém nebude. Hokej na velkém plátně a s trojrozměrným zvukem dostane jiný rozměr," prohlásil Čížek.

Otázkou však zůstává, jak by to Šebetovští vyřešili s vysílacími právy. „Také my jsme o takové variantě uvažovali. Někteří provozovatelé kin se o něco podobného zajímali konkrétněji. Jenže Česká televize ani olympijský výbor k takovým příležitostem nedávají svolení," rozvedl vedoucí blanenského kina Pavel Langr.

Paradoxem je podle něj to, že hospody přenáší sport bez problémů i na velkých obrazovkách. „Plátnu v kině se ale samozřejmě rovnat nemohou. Za sebe můžu říct, že bych se takovému rozšíření naší nabídky v případě větších akcí nebránil. Mnoho fanoušků by určitě vyšší komfort při sledování uvítalo," dodal Langr. V podobném duchu se poté vyjádřil také vedoucí boskovického kina Tomáš Marvan.