„Vzhledem k volební účasti i dalším kritériím se dá u nás o eurovolbách mluvit jako o nejméně významných," uvedl politolog Michal Pink.

Jak velké změny komunální volby přinesou, se dá zatím jen spekulovat. Na blanenské politické scéně se však už na ně řada stran a sdružení připravuje. Mezi nimi i nová politická uskupení. Své kandidátky však ve většině případů nemají ještě kompletní nebo je tají. „Můžu jen prozradit, že v Boskovicích bude lídrem TOP 09 současný ředitel Vyšší odborné školy ekonomické a zdravotnické a Střední školy Boskovice a bývalý tajemník boskovické radnice Pavel Vlach," uvedl předseda regionální organizace TOP 09 na Blanensku Petr Ducháček.

Do komunální politiky v regionu a zejména v Blansku chce rázně promluvit nová pravicově orientovaná strana Republika. Jedním ze zakládajících členů je exposlanec za Věci veřejné Michal Babák. Ten je zároveň předseda blanenského fotbalového klubu. „Oslovujeme hlavně mladé lidi bez politické minulosti. Myslím, že v Blansku si ODS a ČSSD pinkaly posty starosty a místostarosty už moc dlouho. Radnice je zkostnatělá a je čas na změnu," nebral si servítky Babák.

Zároveň vyloučil, že by byl v Blansku lídrem této strany. „Jsem víc v Praze než v Blansku. Lídr má být někdo místní," řekl bývalý poslanec.

Na otázku, kteří lidé mají změnu přinést a jakým způsobem, odpověděl, že konkrétní témata a kandidátní listinu pro Blansko zveřejní nová strana později. „Koncem února máme teprve ustavující schůzi strany v Praze. Do komunálních voleb však sestaví zřejmě kandidátku také lidé z blanenského fotbalového klubu společně s dalšími sportovci. Předpokládám, že hlavním tématem bude stav a správa blanenských sportovišť, která jsou podle mě tristní," dodal Babák.

Změnu chtějí i další

Po razantní změně, a to na boskovické radnici, volají také zástupci politického hnutí ANO. Hnutí se veze na vlně úspěchu z podzimních parlamentních voleb a členská základna se na Blanensku rozrůstá. Jeho členové jsou společně s boskovickými opozičními zastupiteli už delší dobu tvrdými kritiky vedení města.

V žaludku jim leží například stavba sportovní haly a hospodaření v boskovické nemocnici, kterou provozuje město. „Obecně našimi tématy budou také velké sítě takzvaného klientelismu, které jsou napojené na radnice v regionu, nebo předražené vodné a stočné. A samozřejmě boskovická nemocnice, která se týká celého regionu," řekl předseda blanenské oblastní organizace hnutí ANO Vladimír Jakubec. Kdo bude za hnutí v komunálních volbách boskovickým lídrem, nechtěl Jakubec říct.

Jakým stylem vládne v Kunštátě současné vedení města, se nelíbí bývalému starostovi a nynějšímu zastupiteli Pavlu Göpfertovi. Člen ODS bude na podzim bojovat o post starosty za nové Sdružení občanů pro Kunštát. To v současnosti oslovuje tamní spolky a sportovní organizace. „V Kunštátě se na radnici mele sociální demokracie s lidovci a nikam to nevede. Navíc současné vedení města toho pro místní dělá málo," myslí si Göpfert.

Proto podle něj například stále není zbouraná budova staré školy nad kostelem, která je v havarijním stavu. „Také není vyřešená situace s autobusovými zastávkami na křižovatce," dodal.

O novém sdružení už slyšela například předsedkyně kunštátské neziskové organizace Chocholík Ivana Dlapová. „S nabídkou spolupráce nás zatím nikdo neoslovil. O komunální politiku se moc nezajímám, tak bych to ani nechtěla komentovat," řekla Dlapová.

Pikantní zápletku slibují také volby v Letovicích. Ty minule vyhrál bývalý starosta Radek Procházka ze Sdružení nezávislých kandidátů Občanská iniciativa. Toho však povolební vyjednávání ODS postavilo mimo hru. Nejdříve do role místostarosty. Z radnice ho po dvou letech úplně vymetla nová neoficiální dohoda ODS, ČSSD, lidovců a údajně i komunistů. „Podle mého má dělat starostu ten, kdo dostane od lidí nejvíce hlasů. Je to chyba systému, když povolební čachry jednotlivých stran výsledek voleb přetočí. Do voleb jdu. Na radnici chci změnu. Současné vedení de facto žije z minulosti a nerozjelo žádné větší projekty," řekl Procházka.