„Tohoto ocenění si samozřejmě vážíme. Sběr elektroodpadu jsme v obci nijak zvlášť neorganizovali. Zhruba tři roky zde máme sběrný dvůr, který podle mého funguje více než dobře. Lidé se prostě postupně učí odpad třídit, a to je dobře," řekl starosta městysu Černá Hora Ondřej Měšťan.

Právě Černá Hora ovládla v soutěži kategorii měst a městysů. Každý obyvatel Černé Hory vytřídil v průměru více než čtyři kilogramy nepotřebného elektrozařízení. Městys tak získal dárkový šek v hodnotě patnáct tisíc korun. Druhé místo obsadil Kyjov. „Výhru věnujeme na vylepšení sběrného dvora, který provozujeme," dodal Měšťan.

V kategorii obcí vyhrálo Ráječko, kde místní vytřídili v průměru lehce přes čtyři kilogramy vysloužilého elektrozařízení na osobu. „Popravdě řečeno jsme ani nevěděli, že soutěžíme. Je to pro nás příjemné překvapení a zároveň to poukazuje na to, že se u nás lidé naučili třídit odpad. Sběrný dvůr v naší obci rozhodně nebyla marná investice. Sice nás provoz dvora něco stojí, ale zase máme jistotu, že odpad končí tam, kde má," poznamenal starosta Ráječka Vít Rajtšlégr. Ráječko stejně jako Černá Hora dostala od pořadatelů soutěže šek na patnáct tisíc korun.

Podle Rajtšlégra příští rok přibudou v ulicích Ráječka kontejnery na nápojové kartony. „Ty u nás chyběly. A co uděláme s výhrou? Uděláme pro děti nějakou soutěž s tématikou třídění odpadu," uzavřel Rajtšlégr.

Obyvatelé Jihomoravského kraje si podle Evy Zvěřinové, ředitelky sběrné sítě a regionální spolupráce kolektivního systému Asekol už zvykli odevzdávat nepotřebná elektrozařízení na sběrných dvorech či u prodejců elektrozařízení při koupi nových výrobků. „Rezervy vidíme zejména ve sběru malých elektrospotřebičů, které bohužel často končí se směsným odpadem. Jsme ale rádi, že se i tento trend postupně mění díky červeným stacionárním kontejnerům, kam mohou lidé kromě drobných elektrozařízení házet i použité baterie," popsala Zvěřinová. I z drobného elektroodpadu lze podle jejích slov znovu využít až pětaosmdesát procent materiálů.