Umýt pořádně vemeno. Stisknout všechny čtyři struky a zkontrolovat, jestli teče kvalitní mléko a kráva nemá nějaký problém. Nasadit takzvanou dojačku. Vemeno po dojení ošetřit jodovým gelem. A tak pořád dokola. Dokud není podojeno všech zhruba čtyři sta krav. To je denní chleba ženy pracující jako dojička v kravíně.

Co si mám vzít s sebou? „Nějaké oblečení, u kterého vám nebude vadit, když načichne a pokálí vám je kráva. Taky se hodí holínky," radí předem zootechnik družstva Zepo v Bořitově Lukáš Hrazdira. Zlatá slova. Zatímco občasným kopancům zvířat se mně daří úspěšně vyhýbat, salvám kravinců občas ne. Většinu zachytí gumová zástěra, kterou jsem vyfasovala, ale několikrát dostanu přímý zásah. I do obličeje. Nic příjemného, ale až na výkaly v podrážděném oku mně to kupodivu nevadí.

Jedenatřicetiletá Zuzana Dufková se nad něčím takovým už dávno nepozastavuje. Nastupuji do ranní směny s ní a její kolegyní Annou Uhlířovou.

Dojírna je hala, kde je po obou stranách plocha s odtokovými rošty na stání skotu a kovovými zábranami. Na každou stranu se může postavit čtrnáct krav, najednou jich tedy lze podojit osmadvacet. Každé zvíře má svůj box s mašinkou na dojení a displejem, který zaznamená její číslo a množství nadojeného mléka. Čísla mají krávy na uších a přístroj je odečítá díky pásce, kterou zvířata nosí na pravé zadní noze.

Jdeme na to. „Tady jsou hadříky a tady se pouští voda. Špinavější vemeno je dobré nejprve ostříkat vodou, aby krávu otírání nebolelo," zapojuje mě Dufková do práce. Pouštím se do umývání vemen. Některé je dostupné lépe, jiné hůř. Některé je nalité tak, že struky nejsou skoro vidět. „Po umytí zkuste všechny čtyři struky, jestli teče pěkné mléko. Občas může mít kráva nějaký problém, v takovém případě se dojí do konve," radí dále žena, která v kravíně pracuje skoro jedenáct let.

Umývání by docela šlo. Ale hned u první krávy, kterou se chystám podojit, struky asi mačkám špatně. Nic neteče. Nezdá se mi, že bych hned natrefila na nemocné zvíře. Když mléko konečně začne stříkat, uleví se mi. „Některé krávě trvá déle, než se mléko spustí," uklidňuje mě Dufková.

Celý text najdete ve čtvrtečním tištěném vydání Deníku Rovnost.