Skauti pracují v terénu ve stejnokroji a s kartičkou orazítkovanou městským úřadem a označením Dobrovolník. Další dobrovolníci pak do blanenských ulic míří v nových tričkách s velkým logem tohoto projektu.

Je to z toho důvodu, aby důchodci neměli obavu, že v době epidemie koronaviru naletí podvodníkům. Takový případ se už nedávno totiž v Blansku stal. „Do domu, kam pečovatelky dovážejí obědy, se vloudil starší muž a tvrdil, že je také z pečovatelské služby a nabízí seniorům zlevněné obědy za polovinu běžné ceny. Senior, kterého oslovil, byl obezřetný a odmítl jej. Další starší žena mu ale uvěřila a muži vydala hotovost sedm set korun. Peníze si vzal a odešel. Šlo samozřejmě o podvodníka, ihned jsme proto kontaktovali policii,“ informovala na webu města vedoucí oddělení sociálních služeb Iveta Čípková.

Ilustrační foto.
Jižní Morava má už přes dvě stě lidí s Covid-19. Jeden přibyl i na Blanensku

Další případ policisté zatím v okresním městě nezaznamenali. K něčemu podobnému však došlo nedávno v obci v okrese Brno-venkov. „Na seniora zazvonil muž, který se představil jako zástupce firmy rozvážející obědy. Hovořil o tom, že aktualizuje údaje lidí, kteří obědy odebírají. A za aktualizaci že má senior zaplatit tisíc korun. Pán mu tedy dal svůj občanský průkaz a tisícikorunu. Muž odešel k autu, kterým i s penězi odjel. Občanku pak pohodil v domě u poštovních schránek,“ popsal mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Penzisty před podvodníky v těchto dnech preventivně varují i v Adamově. Krizovou situaci mohou využít a vloudit se do domácností starých lidí pod záminkou nabídky zdravotní péče, přípravků na posílení imunity nebo měření teploty v jejich domácím prostředí. „Staří lidé by neměli reagovat na nabídky neznámých lidí po telefonu nebo u dveří bez předchozí domluvy. Občany města zároveň upozorňujeme, že se kvůli epidemii koronaviru nekoná žádné kontrolní měření teploty u seniorů v jejich domácím prostředí. Stejně jako žádná veřejná sbírka,“ uvedl adamovský starosta Roman Pilát.

Ministryně financí Alena Schillerová
Vláda schválila odložení splátek úvěrů. Prodejny domácích potřeb mohou otevřít

V případě pochybností mají lidé okamžitě volat policii. „V minulosti jsme měli ve městě špatné zkušenosti s podomními prodejci, kteří nabízeli zdánlivě výhodnější smlouvy na dodávky energií. Z města se nám je podařilo víceméně vytlačit a staří lidé se už naučili v podobných případech volat policii. Prodejci je však stále čas od času oslovují s důmyslnějšími triky. Současná situace tomu nahrává. Lidi varujeme spíš z preventivních důvodů. Konkrétní případ jsme u nás v těchto dnech zatím nezaznamenali, ale jinde se už staly,“ dodal Pilát.