Kvůli průtahům o znovuobnovení mateřské školy v Újezdě u Černé Hory odstoupil v březnu jeden z členů tamního zastupitelstva. Protože za něj nebyl náhradník, zbyli v obci jen čtyři zastupitelé, což ze zákona nestačí. Obyvatelé malé obce si tak nové vedení zvolí v předčasných volbách třináctého října. Na výběr bude z patnácti lidí na třech kandidátkách.

„Registrační úřad Blansko zaregistroval v Újezdě tři volební strany. S číslem jedna „Újezd občanům", číslo dva má vylosované Sdružení nezávislých kandidátů 2012 a třetí stranou je NEZÁVISLÍ PRO ÚJEZD," uvedla vedoucí odboru hospodářské správy na městském úřadě v Blansku Hana Nedomová. Ta doplnila, že na kandidátních listinách všech stran je vždy po pěti jménech.

Dosavadní nejužší vedení obce se už do volebního klání nezapojí. „Z důvodu pracovní vytíženosti jsem se rozhodl nekandidovat," sdělil dosavadní místostarosta Martin Srba.

Na kandidátkách neuvidí újezdští voliči ani jméno nynějšího starosty Jana Stejskala. „O důvodech, které mě vedly k tomu, že již nekandiduji ve volbách do obecního zastupitelstva mluvím s občany a v žádném případě necítím potřebu je sdělovat vaším prostřednictvím," napsal v e-mailu starosta. V čele obce už se tedy na podzim Stejskal neobjeví. Nyní je zmocněncem dvou volebních stran – Sdružení nezávislých kandidátů 2012 a NEZÁVISLÍ PRO ÚJEZD. „Přestože nekandiduji, zajímá mě, jakým směrem bude nové vedení obce pokračovat, a proto jsem nabídl svoji pomoc jednomu sdružení nezávislých kandidátů. Následně se na mě obrátili kandidáti druhého sdružení. Vzhledem k tomu, že jeden zmocněnec pro více sdružení zjednoduší komunikaci s nadřízeným úřadem, přijal jsem funkci zmocněnce obou sdružení. Stejně bych postupoval, i kdyby se na mě obrátili členové třetího sdružení," dodal Stejskal.

O to, dostat se do pětičlenného zastupitelstva, usiluje za stranu „Újezd občanům" Alice Šuhájková. „Rozhodla jsem se kandidovat v reakci na vývoj veřejného dění v uplynulém roce a půl, kdy zastupitelstvo blokovalo rozvoj obce směrem, pro který se vyslovila většina lidí v referendu. A tím je oprava budovy bývalé školky, nyní obecního úřadu, na multifunkční objekt s mateřskou školou," vysvětlila Šuhájková.

Hlavním cílem sdružení je podle Šuhájkové právě rekonstrukce stávajícího obecního úřadu. „Ten je po téměř čtyřech volebních obdobích současného starosty v dezolátním stavu. My ho plánujeme přeměnit na živé multifunkční centrum obce, kde bude mateřská škola, obecní úřad, knihovna a klubovna," přiblížila Šuhájková. Případní zastupitelé z této kandidátky podle ní chtějí také více spolupracovat s obyvateli obce a zlepšit jejich informovanost. Oslovit Újezdské chce strana prostřednictvím svých webových stránek a letáčku. „Zvažujeme rovněž uspořádání besedy," dodala Šuhájková.

Na kandidátce „Újezd občanům" se objeví i jméno Jaroslava Říhy. Ten je oním zastupitelem, který v březnu rezignoval, a musí tak být nové volby. „Rád bych podpořil snahu místních aktivních lidí o vybudování mateřské školky a snahu o změnu „stávajícího vesnického klima", které blokuje další rozvoj obce," uvedl Říha.

Členové Sdružení nezávislých kandidátů 2012 zatím nechtějí svůj volební program přes noviny prozradit. „Domluvili jsme se, že nejprve oslovíme přímo obyvatele Újezdu a potom budeme poskytovat informace do médií," sdělil jeden z kandidátů Pavel Pražan.

Blanenskému deníku Rovnost se nepodařilo zjistit ani to, čím chce voliče zaujmout třetí strana NEZÁVISLÍ PRO ÚJEZD. Dva oslovení kandidáti – Jiří Malach a Jitka Benešová – nechtěli nic říct.

DAGMAR KULAVIAKOVÁ