Olešnické zaskočil dost výrazný pokles návštěvníků. „Sice to ještě nemáme spočítané, ale na našich svazích celkově lyžovalo asi o patnáct procent méně lidí než v minulých letech. A to navzdory tomu, že sněhu bylo dost. Mohlo za to především rozkolísané počasí. Často mrholilo nebo přímo pršelo a byly velké výkyvy teplot, což hostům zřejmě vadilo. Dokonce i tradičně nejoblíbenější víkendy byly slabší," konstatoval majitel olešnického ski areálu Lubomír Rek.

Horší návštěvnost znamenala zvýšené náklady na provoz. „Každý den jsme vlastně museli částečně dotovat z vlastních peněz. Ono se to možná nezdá, ale elektřina, nafta a platy zaměstnancům dohromady stojí docela dost," poznamenal Rek.

Provozovatelé dokonce chtěli areál už minulý týden uzavřít. „Nakonec nám to bylo líto, i proto, že napadl čerstvý sníh. O tomto víkendu se rozhodneme, co bude dál. Hodně bude záležet na návštěvnosti, ale na déle jak na týden už to určitě nevidím," oznámil majitel ski areálu v Olešnici.

Hodonín spokojený

Lepší sezonu než v minulých letech za sebou mají v Hodoníně u Kunštátu, kde se bude V neděli lyžovat naposledy. „Celkový počet návštěvníků zatím můžeme pouze odhadovat, ale jsme spokojení. Rozhodujícím krokem bylo, že jsme tentokrát začali už před Vánoci. Úspěch jsme měli kolem Silvestra a vyšly nám i jarní prázdniny. Svůj podíl na tom mělo i mistrovství světa v biatlonu, protože kvůli němu byla v Novém městě na Moravě uzavřená sjezdovka a lidé tak museli jezdit jinam," vyjmenoval provozovatel tamního lyžařského areálu Josef Kšica.

V Hodoníně letos nově otevřeli i půjčovnu lyží se servisem. „Rozhodně se nám osvědčila. Postupně tam začala fungovat stabilní služba, kterou využívaly především děti z lyžařské školy," pochlubil se Kšica.

Na konci ledna rozjeli lyžařský vlek pro děti i ve Valchově. Velkou zásluhu na tom měl Pavel Ošmera, jeden z obyvatel obce. „Je to nadšený lyžař, instruktor a rozhodčí první třídy. Vlek sám koupil a za pomoci několika obětavých lidí z obce i postavil," ocenila starostka Valchova Jindřiška Brožová.

U dětí měla novinka očekávaný úspěch. „Už u nás není sníh, takže jsme vlek rozdělali, ale jinak byl po velkou část zimy v provozu. Děti si na něj okamžitě zvykly a mnoho z nich se díky němu letos naučilo lyžovat," řekla Brožová.

To budoucnost ski areálu v blanenských Hořicích, který se neobejde bez umělého zasněžování, zůstává i po letošní zimě, kdy se tam vůbec nelyžovalo, nejistá. „Chápu, že jde v první řadě o peníze, ale osobně bych uvítal nějaký zásadní krok ze strany města. Sjezdovka je momentálně ve stavu, kdy se bez větší investice rozhodně neobejde," uvedl správce tamního areálu Magda.