Více než jedno století se na budově hasičské zbrojnice velmi podepsalo. „Všechno už bylo špatně. Izolace proti rozmarům počasí byla nulová a ze všech zdí padala omítka. Nejprve jsme přemýšleli o kompletní rekonstrukci. Jenže její úspěch nebyl jistý a vynaložené peníze by tomu neodpovídaly. Proto jsme se rozhodli ji zbourat a postavit znovu," vysvětlil starosta Brťova-Jenče Miloslav Svoboda.

Pracovníci rozjeli projekt zhruba před čtrnácti dny. „Jako první přišlo na řadu pochopitelně bourání původního objektu. Teď už dělníci betonují základy, takže jde všechno docela rychle. Jestli nenastane nějaká zbytečná komplikace, hotoví budou nejpozději do letošního listopadu," oznámil Svoboda.

Tamní hasiči se momentálně musí scházet v prostorách mateřské školy. „A když není místo tam, tak někde jinde. Ale to je to nejmenší. Nová zbrojnice poslouží především k uložení veškeré techniky. Bude o něco větší než ta minulá. Předpokládáme, že na půdě možná vznikne místo, kde budou hasiči schůzovat," řekl starosta Brťova-Jenče.

Náklady na stavbu vypočítal na milion tři sta tisíc korun. „Něco navíc bude ještě stát instalace rozvodů elektřiny. Každopádně bychom byli rádi, kdyby nám zástupci Jihomoravského kraje vyšli vstříc a vyhověli naší žádosti o dotaci z programu obnovy venkova. Její maximální výše činí dvě stě tisíc korun, ale hodně by nám pomohla," dodal Svoboda.