„Na letošní devatenáctý ročník přijedou téměř dvě stovky prodejců, nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Jarmark se tak stane skutečnou přehlídkou řemeslného umění,“ zve jedna z organizátorek jarmarku Radmila Banyaová. Jarmark začne už v pátek večer, hlavní program se koná celou sobotu a v neděli.

Lidé si například vyzkoušejí práci na hrnčířském kruhu nebo se podívají, jak funguje japonská technika raku, pomocí níž se vyrábí originální keramika. „S touto technikou přijíždím do Kunštátu už poněkolikáté. Vždycky měla úspěch,“ uvedl keramik Michal Plíhal, který do města dorazí z východních Čech.

Kromě výrobků, které si mohou zájemci od řemeslníků koupit, bude k vidění i kus historie. „Návštěvníci si budou moct prohlédnout repliku cechovního džbánu z poloviny sedmnáctého století vypůjčenou z Moravského zemského muzea. Uvidí ji v nově otevřeném Památníku hrnčířských domů a dílen v Kunštátě,“ řekla Banyaová.

Ke kunštátskému jarmarku už tradičně patří i doprovodný kulturní program. „Snažili jsme se jím oslovit všechny generace. Kromě popových hvězd, jako je například Bára Basiková, přijede i reggae skupina Pub Animals nebo vokální kvartet Flow of Voices. Jejich jména sice nejsou tak známá, ale hudbu hrají velice kvalitní. A v sobotu již tradičně vystoupí Rock&roll Band M. Woodmana, “ uvedla Banyaová s tím, že jarmark si už bez něj nedovedou ani představit.

Chystat jarmark začali Kunštátští už brzy na jaře. „Vše má na starosti zvláštní komise. Je to velká akce, loni přišlo šestnáct tisíc lidí, z toho v sobotu deset tisíc. Nechceme nic podcenit,“ dodal starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

ŽANETA ONDROUŠKOVÁ