TOPFEST

Kdy: v sobotu od 12.00

Kde: zámecký park Slavkov u Brna

Za kolik: na místě 470 Kč

Chinaski, Čechomor, Miro Žbirku, Horkýže Slíže a řadu dalších českých a slovenských interpretů zažijí návštěvníci slavkovského festivalu TopFest, který v sobotu ovládne zámecký park. Program potrvá dlouho do noci, konec je naplánovaný na nedělní půl jednu ráno. Zlatým hřebem má být právě Čechomor s Lenkou Dusilovou, který se představí jako poslední.

V doprovodném programu vystoupí například Železný Zekon, k vidění bude i kulinářská show a pro zájemce budou připravené různé soutěže. Co se týká parkování, to bude pro návštěvníky zajištěné na parkovištích města. „Navíc bude fungovat i autobusová doprava. Návštěvníci můžou využít dva speciální autobusy, které budou k areálu přistavené dvacet minut po půlnoci. Odvezou je do Brna na autobusové nádraží Zvonařka," sdělil organizátor festivalu Ladislav Machů.

PIVNÍ SLAVNOSTI

Kdy: v pátek od 19.00, v sobotu od 9.00

Kde: sportovní areál v Otnicích (Vyškovsko)

Za kolik: pátek 100 Kč, sobota 150 Kč

Rockový večer s kapelami Dirty, Tokamak nebo Jamiroquai Tribute Band CZ. Pak také Guláš fest, tedy soutěž ve vaření guláše. A v neposlední řadě spousta druhů piva. To bude čtvrtý ročník víkendových Pivních slavností v Otnicích. Na rozdíl od předchozích tří let mají letos nového pořadatele. „Nicméně zachovávám tradici, proto jsem nechal stejný i název," okomentoval Ladislav Zedníček.

Program odstartuje v pátek večer rockovým festivalem. Stejně jako v sobotu bude v nabídce dvacet druhů piv.

Soutěžní klání ve vaření guláše je v plánu na sobotu. „Zatím se nám přihlásilo devět týmů, ale mělo by jich být deset. Uvidíme, jestli dorazí i poslední přihláška," sdělil Zedníček.

Za vstupné budou mít příchozí neomezenou ochutnávku všech uvařených pokrmů a můžou navštívit i večerní taneční zábavu se skupinou Gravit. Začít má hned po vyhlášení vítězů ve vaření guláše. Hodnocení se neujme jen odborná porota, můžou se přidat i návštěvníci.

SVÁTKY ŘEMESEL

Kdy: sobota i neděle od 9.30

Kde: Panská zahrada Kunštát (Blanensko)

Za kolik: jednodenní vstupné 150 Kč, děti do šesti let zdarma

Úderem půl desáté odstartují v sobotu letošní Svátky řemesel a krásy ušlechtilých koní v Kunštátě. „Od loňska Svátky řemesel spojujeme i s koňmi. Ti se představí v každém programu," uvedla ředitelka akce Irena Kupková.

Návštěvníci tamní Panské zahrady se tak v sobotu mohou těšit například na ukázky jezdeckých disciplín westernových koní, westernovou drezuru i různé jezdecké show.

V neděli budou připravené ukázky trikového lasování a chytání dětí do lasa, krása v pohybu fríského koně nebo ukázky koňských spřežení a historických kočárů. „Vrcholem nedělního programu bude v jednu hodinu příjezd krále Karla IV. při příležitosti sedmistého výročí jeho narození. Ve čtvrt na pět se pak uskuteční velkolepý rytířský turnaj na koních na počest Karla IV. v podání skupiny Štvanci," nalákala Kupková.

Po oba dny bude v Panské zahradě také otevřený velký trh a návštěvníci uvidí unikátní ukázky řemesel, z nichž řada už je zapomenutých. Mohou se těšit například na starokovářské zpracování oceli, zpracování kůže, výrobu ručně foukaného skla, výrobu dřevěného kola, pečení chleba v historické chlebové peci, drátování hliněných krajáčů, točení na hrnčířském kruhu, ruční soustružení dřeva nebo tesání trámů a vodotečí.

V Panské zahradě se představí také sochaři. Při už šestém ročníku sochařského sympozia Dřevosochání v Kunštátě.

MUZEJNÍ NOC

Kdy: v sobotu od 14.00

Kde: muzeum a větrný mlýn Kořenec (Blanensko)

Za kolik: zdarma

Šestá muzejní noc v Kořenci bude ve znamení oslav stopadesátého výročí postavení tamního větrného mlýna. „Zároveň bude vzpomínkou na stopadesáté výročí bitvy u Hradce Králové," doplnil starosta Kořence Miroslav Zemánek.

V muzeu návštěvníci uvidí výstavu k výročí bitvy, výstavu Kořenec v obrazech autorky Jitky Korčákové i stálé expozice. Ve větrném mlýně pak ukázku ručního mletí obilí na žerňáku nebo vystoupení dobového flašinetáře. Zájemci mohou využít také komentovaných prohlídek mlýna a pod jeho střechou si večer užít folkový koncert.

Divácky hodně atraktivní pak budou ukázky činnosti vojska z prusko-rakouských válek v roce 1866. „Vše začne už ve dvě hodiny nástupem uniformovaných vojáků, zabráním obce a vybudováním vojenského ležení u větrného mlýna," nastínil Zemánek.

Mezi šestou a sedmou budou vojáci cvičit v dobovém táboře a od osmi večer předvedou několik bojových ukázek. Vše dobře dopadne. O půlnoci obec zase předají civilnímu obyvatelstvu.

Další víkendové tipy z okresů
- TURISTICKÝ POCHOD
Kdy: v sobotu od 6.00
Kde: Chvalkovice u Bučovic, Chvalkovice na Hané (Vyškovsko)
Za kolik: startovné 30 Kč
Největší tahák: vystoupení Jaroslava Samsona Lenka
- COUNTRY BÁL
Kdy: v sobotu od 19.00
Kde: obecní zahrada v Kozlanech (Vyškovsko)
Za kolik: vstupné 50 Kč
Největší tahák: vystoupení country skupiny Babyboys
- DIDGERIDOO V JESKYNI
Kdy: v sobotu od 9.00
Kde: jeskyně Výpustek, kostel Křtiny (Blanensko)
Za kolik: na místě 580 Kč
Největší tahák: benefiční koncert předních hráčů na didgeridoo
- HISTORICKÝ JARMARK
Kdy: v sobotu od 9.00
Kde: areál zámku Letovice (Blanensko)
Za kolik: vstupné 100 Kč
Největší tahák: stánky s řemesly, kulturní program