Za dvě stě milionů korun. „Je to problematický projekt s řadou neznámých. Nechceme nikomu škodit, ale pokud se jedná o takovou věc, která natrvalo změní část města, musíme znát odpovědi na řadu věcí. Biologický průzkum byl nedostatečný, protipovodňová opatření i další věci. Navíc se zastaví plocha s nejúrodnější půdou," řekla Zuzana Střítecká ze spolku Blansko sobě, který proti stavbě dalšího supermarketu ve městě bojuje.

M. S. Blanenská počítala s tím, že stavební povolení získá ještě letos. Na to může zapomenout. Krajský úřad Jihomoravského kraje totiž po zjišťovacím řízení rozhodl, že proces posuzování vlivů na životní prostředí bude pokračovat. „Připomínky lidí a úřadů byly závažné. Proces posuzování vlivů na životní prostředí tak bude pokračovat. Investor musí doplnit dokumentaci a připomínky vypořádat," uvedl krajský úředník Jiří Hájek, vedoucí oddělení posuzování vlivů na životní prostředí.

Územní plán města Blanska ve zmíněné záplavové lokalitě počítá se stavbou komerčních objektů, které místním nabídnou služby. Podle vyjádření stavebního úřadu v Blansku může investor v těchto místech stavět, pokud se kvůli výstavbě nezmění průtok vody v řece Svitavě a nezhorší odtok.

Musí splnit i další podmínky. „Předložený projekt očekávaným způsobem nevypořádává problematiku ochrany orné půdy ani životního prostředí. Je od počátku zaměřený pouze na maximální využití dané plochy. Proto je jeho soulad se zájmy na úseku udržitelného rozvoje sporný," stojí ve vyjádření stavebního úřadu.

Doplnění dokumentů a vypracování dalších studií výstavbu nákupního centra na Poříčí oddálí. Na jak dlouho, zatím není jasné. Například biologický průzkum musí zmapovat situaci v dané lokalitě po celý rok. Nejen ve dvou měsících jako doposud. A to může být pro investora velký problém. „Se zástupci investora máme jednání osmého srpna. Teď nemůžu předjímat, co bude. Stavební povolení hned tak mít nebudou, s tím asi nepočítali a může to ohrozit jejich plány," řekl blanenský místostarosta Jiří Crha.

Jednatel společnosti M. S. Blanenská Zdeněk Přichystal Blanenskému deníku Rovnost řekl, že je na dovolené. „Nejsem teď v obraze. Zavolejte po osmém srpnu," dodal. Pavel Kučera, který pro investora projekt připravuje a shání potřebná povolení, měl vypnutý telefon.

Kromě supermarketu budou v nákupní zóně obchody například se značkovým oblečením, nábytkem nebo drogerie. Některým místním vadí právě supermarket. Těch je ve městě přitom už několik. „Myslím si, že supermarketů v Blansku máme až moc. Jsme s manželem proti," uvedla na facebookovém profilu Stop dalším supermarketům v Blansku Ivana Musilová.

Aktivisté, kteří založili spolek Blansko sobě, se před časem snažili ohledně stavby nákupní zóny vyvolat ve městě referendum. Neúspěšně. Pod petici se podepsalo jen asi šest set lidí. „Moc tomu nerozumím, na jedné straně naříkají, že ve městě nejsou obchody se značkovými věcmi, a když tam ty obchody budou, tak se jim to nelíbí?" okomentoval tehdy petici Pavel Kučera.

Autoři petice chtěli v této části města raději park, dětské hřiště nebo odpočinkovou zónu. Petice na toto téma byla v Blansku v pořadí už druhá. První bojovala o zachování skleníků a otevření vývařovny. Měla však minimální odezvu. Pozemky jsou zatím města, které je pronajímá a později prodá společnosti M. S. Blanenská.