VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do Blanska zavítal Martin na bílém koni. Již poosmé

Blansko /REPORTÁŽ/ – Vyzvánění zvonů se v neděli v jedenáct hodin dopoledne ozývá z kostela svatého Martina Blanskem. Pro stovky návštěvníků a průvod v historických kostýmech jsou jasným signálem, že se mohou vydat do centra města s konečnou zastávkou v zámeckém parku. Ústřední postavou je tady svatý Martin, který cválá na bílém koni. Doprovází jej svatá Kateřina, která je patronkou partnerského města Blanska, italského Scandiana. V průvodu nechybí ani rytíři, měšťané, vojáci, církevní hodnostáři či šlechta.

16.11.2014 6
SDÍLEJ:

Vítání svatého Martina v Blansku. Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Příchozí sledují každý jejich pohyb se zatajeným dechem. Mají pocit, jakoby sami byli aktéry velkého historického filmu nebo knížky. Jedna z nejvelkolepějších akcí v Blansku, Vítání svatého Martina, který je patronem Blanska, se ve městě koná již poosmé. „Jezdím sem už léta, ani jeden ročník jsem nevynechala. Miluji tu atmosféru dob minulých. Martin je pěkný jako pokaždé," říká Lenka Francová z Adamova. A její maminka Hana Švábová se na ni usmívá se slovy: „V zámeckém parku si dáme punč a ochutnáme nějaké speciality, nejspíš sýry," přemýšlí.

V pravé poledne se ze zámecké rotundy ozývá polední slavnostní vytrubování. To už zámek lemují desítky stánků. Koná se tam tradiční historický jarmark. Davy lidí korzují mezi zabijačkovými specialitami, perníky, vínem, hračkami, proutěnými koši nebo hračkami. U stánku s medovinou postává František Trčka z Brna. „Přijel jsem za dcerou a dvěma vnuky. Jsme tady společně, ale někam mi odběhli. Líbí se mi, že je tady živo. Dopřeji si hlavně dobré jídlo, ochutnám maso a sýry," má jasno Trčka.

Eva Součková z Blanska si Vítání svatého Martina nenechala ujít spolu se svou vnučkou a manželem Janem. „Jsem ráda, že se počasí vydařilo, atmosféra je okouzlující a nemá chybu," říká žena. Její manžel si ale myslí, že pořadatelé mohli trochu více pamatovat na děti. „Jídla je tady hromada, ale hlavně pro dospělé. Vnučce chci koupit párek v rohlíku a balenou vodu, ale nemohu to sehnat. Musím to tady ještě důkladně projít," hlásí Jan Souček, zatímco jeho tří a půlletá vnučka, které její blonďaté vlásky zakrývá čepice a v ruce drží balon s obrázkem mycí houby ze známé pohádky Spongebob, zahlásí: „Nedávno jsem se do Blanska přistěhovala s rodiči, takže teď tady budu napořád."

Ve stánku kousek opodál mohou návštěvníci ochutnat tradiční placky jako z dob pravého středověku. Na kovovém plátu je pečou Magdaléna Horká a Anežka Slavíková z Brna. „Děláme je z pšeničné celozrnné mouky, vody a koření, podle principu středověké kuchyně. Tehdy totiž brambory ještě nebyly," odhaluje „tajný recept" Anežka Slavíková. Ženy společně navštěvují i další podobné akce na Moravě. „Od května do listopadu jsme někde téměř každý víkend. Začali jsme s tím před osmi lety, protože jsme lidem chtěli ukázat, že i tradiční jídla byla chutná. A nejen klobásy a jiné uzeniny," usmívá se Slavíková.

Jakmile lidé projdou zámeckým podloubím, upoutá jejich zrak další kuchař. Jmenuje se Václav Šulc. Jeho cílem je kolemjdoucím ukázat, jak si rychle a chutně doma připravit sladkovodní ryby. Například candáta, tolstolobika, pstruha nebo kapra na blížící se Vánoce. „Zastupuji tady projekt ministerstva zemědělství na podporu rybolovu v Česku, a celkově v celé Evropské unii. Chceme hlavně lidi naučit, jak ryby doma mohou jednoduše filetovat," vysvětluje kuchař v bílé košili a mezitím porcuje rybu.

Tím vším ale program nekončí. Na prostranství pod pódiem v zámeckém parku se mohou všichni zaposlouchat do středověké hudby nebo se nechat okouzlit dobovými kostýmy. Módní přehlídku, na které se představují vznešené dámy a urození pánové v róbách z dob renesance, baroka, či rokoka, uvádí Baron Prášil. Na scéně ožije i příběh lásky Romea a Julie, ale se šťastnějším koncem než jaký napsal William Shakespeare. Návštěvníci přihlížejí tomu, jak se ze zamilované dvojice na pár minut stanou šťastní manželé. A dozvídají se také něco o náklonnosti kardinála Richelieu k madame de Pompadour.

Na řadu přichází také kejklířské vystoupení, ukázka práva útrpného v podání středověkého kata a mnoho dalších zajímavostí. Vítání svatého Martina je korunováno velkolepým ohňostrojem.

Autor: Petra Srstková

16.11.2014 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – čtvrtek 14. prosince 2017

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.

Kraj potvrdil 5 nových leteckých linek z Brna. V létě navíc i Split a Dubrovník

V Olešnici odstartují v pátek lyžařskou sezonu. Sněhu mají dost

Blanensko – Oteplení, které na začátku týdne dorazilo na Blanensko, zkomplikovalo zasněžování v lyžařských areálech v Olešnici a Hodoníně u Kunštátu na Blanensku.

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívalo koledy. Podívejte se

Ve stejnou chvíli zpívalo neuvěřitelných 125 tisíc lidí po celé zemi stejné vánoční koledy. Přinášíme vám speciální vydání videosouhrnu, díky kterému budete moci nasát vánoční atmosféru z mnoha míst najednou.

Bezpečně i v noci. V Brně vznikla první učebnice jízdy autem za tmy

Brno /ANKETA/ – Unikátní učebnici zaměřenou na jízdu v noci vytvořili experti z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Příručka teď míří do českých autoškol. Poradí řidičům například v tom, jak ve tmě zabránit srážkám s chodci.

AKTUALIZOVÁNO

Turisté můžou obdivovat zimní Macochu. Některé jeskyně nezavírají

Blanensko /FOTOGALERIE/ – Kdo nestihl výlet do Moravského krasu v hlavní sezoně, nemusí vůbec zoufat. Od prvního prosince jsou zavřené vstupy do Kateřinské jeskyně a do jeskyně Balcarka. Návštěvníci toužící po podzemním dobrodružství se ale podívají do Punkevních jeskyní v srdci krasu a Výpustku u Křtin.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT