„Je to naprostá rarita. Tento motýl se v Moravském krasu naposledy vyskytoval někdy na začátku minulého století. V Česku vyhynul v roce 1954, ale v menším počtu dosud přežívá na Slovensku, odkud se pomalu opět začíná šířit k západu," podělil se o jedinečný zážitek Koupý.

Jeho slova potvrzuje i web lepidoptera.cz, který se zabývá mapováním a ochranou motýlů České republiky. „Tuto babočku prozatím řadíme mezi vzácné migranty. Na sousedním Slovensku nálezů přibývá, je tedy pravděpodobné, že se podaří i u nás najít více jedinců," stojí na webu.

Podle Koupého patří babočka vrbová mezi druhy, které dokážou uletět stovky kilometrů, proto se někdy objeví jeden motýl v oblasti, kde se už trvale nevyskytuje. „Není proto vůbec jisté, jestli se někdy v příštích letech tento motýl v Blansku znovu objeví, letošní nález může být také úplně poslední," myslí si muž.

Právě proto měl z fotografického úlovku mimořádnou radost. „Nikdy by mě nenapadlo, že tohoto extrémně vzácného motýla najdu v Blansku. Je to nejvzácnější motýl, kterého jsem u nás našel, má rozpětí křídel šest centimetrů," dodal Koupý.

Zároveň dodal, že v těchto dnech v přírodě létají podobné babočky jilmové, které jsou poměrně běžné a dají se snadno zaměnit právě s babočkou vrbovou. „Oba druhy se ale liší v barevném odstínu křídel a ve větším počtu drobných detailů, především ve zbarvení nohou, které je u babočky vrbové světle hnědé, zatímco babočky jilmové mají nohy tmavě hnědé až černé," upřesnil Koupý.