Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslava Zeleného je prasat letos méně a páchají menší škody. „Jejich stav je zredukovaný, ale přesné počty budeme znát až na jaře. Podle předběžných informací jsou škody na polích a zahrádkách menší než jindy. Důvodem je určitě i to, že prasata mají nyní dost potravy v lese," zhodnotil Zelený.

Lovu černé zvěře se intenzivně věnuje například Školní lesní podnik Křtiny. „Teď v létě provádíme hlavně individuální lov, což znamená, že myslivci na prasata číhají na posedech," sdělil zástupce ředitele podniku Pavel Mauer.

Na podzim pak začnou každoroční naháňky. Školní lesní podnik bude směřovat větší odstřely hlavně na místa, kde bylo v minulých letech divokých prasat nejvíc. „Je to například okolí města Adamov, které je kvůli blízkým lesům pro divočáky lákavé," dodal Mauer.

V noci a za rozbřesku nebyl v minulých letech problém divoké prase v Adamově potkat. Zvířata mířila hlavně na tamní zahrádky. Velkým lákadlem pro ně bylo například shnilé ovoce na kompostech. „Letos to vypadá, že je zatím klid. Výrazně nám pomohl odstřel černé zvěře," sdělil starosta Adamova Roman Pilát.

Menší škody na úrodě ve srovnání s loňským a předloňským rokem hlásí také zemědělci. „Určitě je to mnohem lepší než minulý rok. Loni i předloni jsme měli škody na úrodě opravdu velké," potvrdil ředitel Zery Rájec Karel Provazník. Jasněji ale budou mít až za pár týdnů, po sklizni kukuřice, která je pro divoká prasata hodně lákavá. Podle agronoma zemědělského družstva v Sebranicích Jaroslava Haška však černá zvěř pole ničí dost i letos. „Zdá se mi to srovnatelné s předchozími roky," řekl.

Divoká prasata sice mohou zahrádky úplně poničit a zemědělci je také rádi nevidí, ale lidé se jich bát nemusejí. Jedná se o plaché a hlavně noční zvíře. Na člověka zaútočí jen výjimečně, obvykle když je zraněné. „Stalo se nám, že jednou divočák vystartoval na myslivce, který ho postřelil. Ale je to naprostá výjimka," doplnil jednatel okresního mysliveckého spolku. Nebezpečná je na jaře jen bachyně se selaty, která se je snaží chránit.

SIMONA FEILHAUER