V kategorii princezna České republiky, kde soutěžily dívky ve věku sedm až devět let, si korunku pro vítězku odnesla s číslem pět devítiletá Julie Minářová ze Šebrova. „Moc bych chtěla pracovat jako ošetřovatelka v zoologické zahradě. Je mi jedno, u jakých zvířat," usmívala se při rozhovoru s moderátorem Ondrou Urbanem školačka.

Aktivní styl

Soutěž Dívka České republiky není podle její ředitelka Anety Kuklínkové klasickou soutěží krásy. „Jedná se o celorepublikovou soutěž, jejíž hlavní vizí je propagovat aktivní životní styl a spojením krásy a sportu podněcovat slečny ke zdravému způsobu života," uvedla Kuklínková za pořádající sdružení Dětská akademie pohybu.

Ze semifinálových kol postoupila na galavečer do Dělnického domu osmička dívek. „Letos se nám přihlásilo asi osmdesát dívek ve věku od šestnácti do dvaadvaceti let, které prošly castingy v Praze, Brně a Frýdku-Místku. Z těch jsme vybrali zhruba dvacet, které před porotou předvedly promenádu, volnou disciplínu a podobně. Z těch se pak vykrystalizovala současná finálová osmička," řekl manažer Dívky České republiky Pavel Šmerda. O šerpu Princezna České republiky pak usilovalo šest dívek.

Soutěžícím před startem finále popřál z promítacího plátna v klipu zpěvák Tomáš Klus. V porotě pak zasedl například hokejista brněnské Komety Jan Hruška nebo bývalá basketbalová reprezentantka Ivana Večeřová. Více než dvouhodinovou show pak odstartovalo vystoupení dívek na trampolínách s trenérkou Monikou Řezníčkovou. „Hej, dýdžeji, pusť tam něco, jdu na to," hlásil rozpustile moderátor Urban před skokem na trampolínu. „Uf, je to pořádná makačka," smál se po svém krátkém sportovním vystoupení mladík.

Pak už publikum čekaly soutěžní disciplíny dívek, které hodnotila porota. Volná disciplína, promenáda v plavkách i v šatech. Princezny se pak předvedly ve volné disciplíně a také v šatech. Společně si střihly také sestavu v Zumbě. Gymnastickou sestavou ohromila publikum devatenáctiletá studentka Leona Jírová z Jindřichova Hradce. Té hlasy fanoušků na Facebooku a webu soutěže pomohly k ceně sympatie. „Jsem lev a chci vyhrát. Ráda bych se stala úspěšnou právničkou a chtěla bych to pak zkusit v politice. A dokázat, že to tam s pravdou jde také," řekla studentka.

Laso z Brna

V doprovodném programu v sobotu večer vystoupil zpěvák Martin Šafařík a zpěvačka Romana Staníčková. Na finále soutěže přišlo v sobotu do sálu Dělnického domu asi čtyři sta lidí. Bylo plno a publikum se celý večer dobře bavilo. „Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se na této akci podíleli. Odvedli obrovský kus práce. A samozřejmě také sponzorům. V současnosti sice máme nabídku soutěž přesunout do Brna, ale rádi bychom, aby zůstala v Blansku," řekl za tým pořadatelů manažer soutěže Pavel Šmerda.