„Hlavně v létě máme ve Vanovicích málo pitné vody, lidé tak nesmějí třeba zalévat zahrádky nebo napouštět bazény. Zdroj pro Drválovice zase obsahuje mnoho železa a z kohoutků tam proto teče rezavá a páchnoucí voda. Oba problémy vyřešíme napojením na hlavní přivaděč Velké Opatovice – Boskovice, který má dostatečnou kapacitu. Tím v případě potřeby doplníme naše zdroje vody," vysvětlil starosta Vanovic Petr Dvořáček.

Dělníci z vybrané firmy se pustili do stavby minulý týden. Potrubím v délce asi jeden tisíc šest set metrů propojí vodojem ve Vanovicích a dálkový přivaděč vody vedoucí z Velkých Opatovic do Boskovic. „Čerpadlem pak budeme vhánět vodu z vodojemu ve Vanovicích do vodojemu v Drválovicích. Obě obce tak budou mít stejnou vodu," řekl dále starosta.

Předpokládanou cenu stavby se ve výběrovém řízení podařilo snížit na polovinu. Přivaděč tak přijde na 1,75 milionu korun. Z toho tři sta tisíc korun obci přispěje Jihomoravský kraj.

Pracovníci firmy mají na dokončení stavby čas do května příštího roku. „Takže před létem, kdy bývají s vodou největší problémy, už bude přivaděč hotový," doplnil Dvořáček.

Starosta zdůraznil, že stavba je největší investiční akcí tohoto volebního období, která je stěžejní pro budoucnost obce. „Vyřešíme tak potíže, které trvají desítky let. Současné zdroje vody už v dnešní době prostě nestačí," řekl. Například v Drválovicích se nyní staví dvanáct nových rodinných domů, takže potřeba vody tam ještě vzroste. „A určitě nechceme, aby lidé museli používat rezavou vodu," dodal Dvořáček.