V podobné situaci je více než osm set čtyřicet tisíc Čechů, z toho devět tisíc lidí na Blanensku. Na stále rostoucí počet diabetiků poukazuje Světový den diabetu, který si lidé připomínají vždy čtrnáctého listopadu. Tedy právě dnes.

Pacientů přibývá i v diabetologické ordinaci Ivy Mikulkové v Blansku. „Každý měsíc přijde kolem deseti nových pacientů. Podílí se na tom mnoho faktorů, ať už je to uspěchaná a stresující doba, nebo špatná životospráva," vysvětluje lékařka. Stává se, že lidé vůbec nevědí, že jsou nemocní. „Až třeba při předoperačním vyšetření zjistí, že mají cukrovku. Může to být proto, že nevědí, jak se nemoc projevuje. Například velké hubnutí z ničeho nic nebo extrémní žízeň může být ukazatelem cukrovky," říká Mikulková. Podle odhadů je v Česku čtvrt milionu lidí s diabetem, kteří o tom ještě nevědí.

Důraz kladou lékaři na stravu cukrovkářů. „Začala jsem držet dietu a užívala jsem různé prášky, které časem přestaly působit. Nyní už si píchám inzulin," popisuje Růžičková. Když jen užívala léky, tak to podle ní nebylo tak náročné. „Teď nemohu prakticky vůbec nikam jít bez inzulinu. Ale dá se s tím žít, samozřejmě," usmívá se Růžičková.

Infarkt nebo slepota

Někteří pacienti podle Mikulkové nedodržují dietu, a teprve až když mají velké zdravotní problémy, tak si uvědomí, jak je to důležité. Jsou ale tací, kteří ani v takové situaci nezmění jídelníček.

Zatímco diabetes druhého typu je typický pro dospělé, diabetes prvního typu se objevuje převážně u dětí. Důsledkem obou typů cukrovky může být selhání ledvin, slepota, srdeční infarkt nebo mozková příhoda.

Prevencí diabetu je správná životospráva, pravidelný dietní režim a pohyb. „Pokud někdo má cukrovku v rodině, měl by být ostražitější a chodit na kontrolu k obvodnímu lékaři," radí lékařka.

Na Blanensku pomáhá cukrovkářům blanenský Svaz diabetiků. „Pořádáme čtyřikrát ročně schůze s lékařskou přednáškou, občas nějaké výlety a jednou za rok jedeme na týdenní pobyt se zdravotní sestrou, kde je program zaměřený na zdravý životní styl diabetika," popisuje činnost svazu jeho předsedkyně Marie Pokorná. Na pobyty má vedení svazu dobré ohlasy. „Zvlášť těm, kteří s námi jedou poprvé, se tam velmi líbí, protože si můžeme předávat zkušenosti. Zdravotní sestra nám měří tlak a hladinu cukru před vycházkou a po ní, abychom měli přehled, jak to na nás působí a jak je důležitý pohyb a stravování," říká Pokorná. Lidé z Blanska a okolí se ve svazu sdružují již dvacet let. V současnosti má svaz třiadevadesát členů. V den diabetu se každoročně účastní celosvětové akce Pochod proti diabetu, který má obrátit pozornost lidí na problematiku cukrovky. Pochod v Blansku začíná dnes ve dvě hodiny odpoledne na náměstí Republiky.

MARIE TOMISOVÁ