„Když jsme s portou začínali, šlo hlavně o setkání dětských turistických oddílů, aby si děti vyzkoušely zpívání na aparaturu na opravdovém pódiu. Dnes má soutěž mnohem vyšší úroveň, hlásí se nám dětské kapely, které dělají muziku na základních uměleckých školách nebo u soukromých učitelů,“ uvedla Eva Janošková z pořádajícího TK Stopa. Jako dítě na Dětské portě také vystupovala. „Prošli jsme jí vlastně všichni ze Stopy. Dnes tady zpívají a hrají naše děti, ovšem soutěž je otevřená všem,“ dodala.

Dětská porta není nijak žánrově omezená. Předstoupit před publikum může v podstatě každý, kdo se na to cítí. Podmínkou je jen to, že musí jít o skupiny, nikoliv o sólisty.

Porota v čele s kapelníkem skupiny Trní Pavlem Těžkým nakonec v mladší kategorii do čtrnácti let dala nejvíc bodů skupině Pružiny z Boskovic. Ve starší kategorii do osmnácti let u poroty zvítězila skupina 7 TEENS z Letovic. „Tuto skupina porota také vybrala pro účinkování na srpnovém Festiválku bez bojů a válek v Boskovicích. Vystoupí jako první na hlavním pódiu,“ doplnila Janošková. Na portě hlasují rovněž diváci. A to pomocí kuliček, které házejí do sklenic s názvy soutěžících kapel. Mezi diváky nejvíc bodovalo uskupení Pružiny. Pětadvacátou portu zakončil tradičně country bál se skupinou Trní.