„Malbu trafostanice v Blansku jsme naplánovali spolu s Marikou Zouharovou, vedoucí výtvarného ateliéru Základní školy speciální v Blansku. Hlavní myšlenkou byla malba hudby, jejího rytmu, melodie a pocitů. Takže jsme při výzdobě zdí trafostanice s dětmi malovali za doprovodu Antonia Vivaldiho, filmové hudby nebo swingu,“ řekl výtvarník Jan Pražan.

Dodal že výsledkem byla barevná vlna vinoucí se kolem dokola celé trafostanice. „Tak jako partitura zobrazující neviditelný tok energie hudby a dětí. Zajímavé by bylo, kdyby opačně někdo na tuto kompozici složil vlastní skladbu,“ dodal výtvarník.

Ve Svitávce mají nové zálivy pro autobusy a osvětlený přechod.
Svitávka: nové zálivy pro autobusy, bezpečí chodců zajistí osvětlený přechod

Podle Mariky Zouharové to byl báječně strávený čas a velký zážitek nejen pro děti. „Obraz jsme s Honzou olemovali bílými vlnami nahoře a dole. On přidal ještě panáčky – dětičky – pravěké kresby, a tím tomu dodal ten pravý punc a svoji stopu,“ poznamenala Zouharová.

Podle zástupců energetické společnosti E.ON se blanenské děti zapojily do projektu Smart City, který odstartoval před pěti lety. Dnes zdobí originální malby osmdesát trafostanic a zpříjemňují veřejné prostranství měst a obcí. A to od Českých Budějovic přes Pelhřimov, Humpolec, Jihlavu, Náměšť nad Oslavou, Žďár nad Sázavou, Blansko, Břeclav, Nové Město na Moravě, Bystřici nad Pernštejnem až po Uherský Brod. Jen v Brně jich je na dvě desítky. „Do malování se zapojují nejen výtvarníci, ale také široká veřejnost. Oslovujeme seniory, tělesně postižené občany a děti. Tak tomu bylo i v Blansku, kde společně se školáky vznikl mural art pod vedením Jana Pražana,“ doplnila Zuzana Oujezdská ze společnosti E.ON.