Noc plná čtení, pohádek a her. To je již tradiční akce knihoven s názvem Noc s Andersenem. I letos se k ní v pátek čtvrtého dubna připojí mnohé knihovny na Blanensku.

V Blansku se tak děti mohou těšit například na dobrodružství se psím detektivem Vrťapkou, Městská knihovna Boskovice plánuje program v požárnickém duchu s dráčkem Soptíkem a například knihovna ve Velenově letošní ročník Noci s Andersenem zasvětí pohádkám spisovatele Václava Čtvrtka.

Už podvanácté se k Noci s Andersenem letos připojí Městská knihovna Blansko. „Jako letošní téma jsme zvolili příběhy psího komisaře Vrťapky, který tento rok slaví desáté výročí svého vzniku. Připojíme se tak k letošnímu celorepublikovému tématu Noci s Andersenem. Program začne ve dvě hodiny odpoledne a kromě čtení z knížek, ve kterých vystupuje právě komisař Vrťapka, budou pro děti připravené také různé hry a soutěže," přiblížil ředitel blanenské knihovny Pavel Přikryl.

O akci je v blanenské knihovně mezi dětmi velký zájem. „Z organizačních důvodů máme omezenou kapacitu. Zúčastnit se může kolem dvaceti dětí. Dáváme přednost těm, které se ještě Noci s Andersenem nikdy nezúčastnily a které jsou zároveň pravidelnými čtenáři a navštěvují naši knihovnu," řekl Přikryl.

Děti v blanenské knihovně ale spát nebudou. „Už několik let to děláme tak, že program máme do deseti hodin večer a potom si rodiče děti vyzvednou," uvedl ředitel knihovny.

Už více než deset let se k Noci s Andersenem připojuje i Městská knihovna Boskovice. „Detektivní téma jsme měli minulý rok, proto jsme pro letošek vymysleli něco jiného. Náš program se ponese v požárnickém duchu. Navštívíme požární stanici v Boskovicích, děti si vyzkouší hasičské obleky, na toto téma budeme mít připravené různé hry a soutěže," řekla vedoucí boskovické knihovny Miroslava Jurdičová. Program pro děti v boskovické knihovně začne v pátek o půl páté odpoledne a skončí druhý den v devět hodin ráno.

Kouzelné slovo

Noc pohádek pro děti chystá i Městská knihovna Letovice. Program tam začne v pět hodin odpoledne a zúčastní se ho žáci prvních až čtvrtých tříd. Děti se v Letovicích budou snažit pomocí kouzelného slova přehodit starou výhybku na sedmnácté koleji. Víc se však účastníci akce dozví až přímo na místě.

Zkrátka nepřijdou ani děti ve Svitávce, Kunštátu, Kotvrdovicích nebo třeba ve Velenově. „My budeme Noc s Andersenem pořádat letos potřetí. Tento rok jsme se rozhodli pro téma pohádek spisovatele Václava Čtvrtka," řekla jedna z organizátorek akce Anna Rouchalová s tím, že letos se přihlásil rekordní počet dětí. „Bude jich přes třicet a ještě se můžou hlásit další," řekla Rouchalová.

Na Noc s Andersenem ve Velenově se už těší například Ondřej Sekanina, který chodí do první třídy. „Na této akci jsem byl už minulý rok a líbilo se mi to. Letos tak půjdu zase," dodal chlapec.