Roman Kopecký se specializuje na etikety vín. Práce může na první pohled vypadat jednoduše, je však náročná. „Hodně lidí to překvapuje, ale i na malé zakázce pracuji nejméně padesát hodin. Zákazníci požadují profesionalitu a design uzpůsobený jejich přání, který bude kvalitní a bude prodávat," vysvětluje. Dělá i firemní design a logotypy. U jedné ze zakázek dokonce tvořil i návrhy obalů, kartonů, vitráží firmy a tepaných mříží.

Pětačtyřicetiletý muž pracuje tak, že nejprve nahodí hrubý návrh, poté propracovává detaily. Tvorba zahrnuje i vytváření tvarů nebo typů písma. Každý zákazník má jiné požadavky. Jeden chce moderní geometrické provedení, jiný klasičtější s krajinou a ozdobným písmem. Konkurence a jiní designéři Kopeckému nevadí. Naopak jim fandí. „Vždy mě potěší, když vidím kvalitní design. Komerce diktuje, aby se vytvářely vzhledově pěkné věci. K tomu přispívá i rozvinutá technologie," přibližuje. Průběžné vzdělávání je podle něj důležité. „Není to pro mě nepříjemná povinnost. Naopak mě to baví," doplňuje designér.

Vítězný návrh designéra Romana Kopeckého.

S nápadem zúčastnit se soutěže Obal roku přišla tiskařská firma, která vyráběla etiketu vína Starý vrch podle návrhu Kopeckého. Blanenský designér na ní pracoval přes půl roku. „Jsem vůči soutěžím trochu skeptický. Vždycky se snažím odvést nejlepší práci, jakou dovedu, soutěže na to nemají vliv," vysvětluje svůj postoj Kopecký.

Nejvíce ho baví počáteční nadšení pro novou věc, první skici a kreativita jeho práce. Zaměstnání je pro něj i největším koníčkem. Ve volném čase se věnuje malování. Jeho díla vystavovala galerie Jonáš v Blansku. Kromě práce jej naplno zaměstnává rodina, na jiné zájmy mu moc času nezbývá.

Při tvorbě se nerad inspiruje na internetu. „Dělá to řada designérů, motivy se pak opakují a všechno začíná vypadat stejně," říká muž. Aby věděl, co se děje v jeho oboru jinde, rád se podívá na zahraniční etikety vín ze Španělska, Itálie nebo Francie. Zároveň chce, aby každý jeho projekt byl originální a nový. „Snažím se, aby se nové etikety nepodobaly těm, které jsem už vytvořil," dodává. Svým klientům co nejvíc naslouchá, jejich přání dodávají designům další originální prvky. Spokojenost zákazníka je pro Romana Kopeckého na prvním místě.

MICHAELA REISIGLOVÁ