Bleskových záplav se děsí třeba Nikola Fölkelová, která ve Velké Roudce nedávno koupila s přítelem dům. „Velká voda se tudy v červnu prohnala dvakrát. Člověk se bojí, že když přijde přívalový déšť znovu, bude mít zase vytopený dům. Jsme tady všichni z toho špatní," řekla žena.

Stejně jako její sousedi tvrdí, že za přívaly vody v obci může chybějící val v polích za jejich domy. Ten totiž zemědělci odstranili, takže zmizela zábrana, která by vodu zadržela.

Filmaři natáčeli v pondělí dopoledne fyzicky náročnou scénu dramatu Lidi krve u Sloupsko-šošůvské jeskyně. Na snímku vpředu herec Jakub Gottvald, za ním Jiří Černý a Miloslav König.
Herce Mejzlíka líčili dvě hodiny. V Moravském krasu filmaři natáčeli Lidi krve

Vedení města zareagovalo a zadalo vypracování studie. Ta má najít nejvhodnější místo pro výstavbu suchého poldru v okolních polích.

Možná dvou menších hrází, které mají zadržet v případě potřeby velkou vodu. „Studie má být hotová do konce letních prázdnin. Jestli u Velké Roudky vznikne jeden nebo dva menší poldry ještě nedokážu v tuto chvíli říct. To napoví až studie,“ uvedl místostarosta Velkých Opatovic Jaroslav Bárta.

Příští rok se pokusí na protipovodňové úpravy sehnat město dotaci. Při přívalových deštích byla podle Bárty nejvíce postižená lokalita Podlesí.

Nový poldr má ale ochránit i samotné Velké Opatovice, které se nacházejí níže pod kopcem. „Předběžně jsme už jednali se soukromými majiteli pozemků, kde by měl poldr stát. Jsou ochotní přistoupit na prodej nebo směnu,“ dodal Bárta.