Dnešek bude v Boskovicích patřit především očekávanému referendu ke stavbě sportovní haly. Ale dopoledne si na své přijdou i děti. „Víme, že oficiálně bychom si Den bez aut měli připomínat v neděli. Pro pátek jsme se rozhodli proto, aby se do něj mohly zapojit také místní školy," vysvětlil ředitel boskovické městské policie David Krátký.

Už několikátý ročník akce, kterou strážníci připravili ve spolupráci s boskovickou radnicí, nazvali Den bez aut, den s městskou policií. „Nachystali jsme program, který zaujme každého. Primárně jsme se ale zaměřili právě na děti. Velkou roli proto sehraje takzvaná dopravní výchova, kdy jim kromě pravidel bezpečnosti z několika úhlů připomeneme také výhody jízdy na kole," ozřejmil Krátký.

Program startuje na Masarykově náměstí krátce po osmé hodině ráno a potrvá přibližně do půl dvanácté dopoledne. „Nebude chybět ukázka naší techniky, taktiky nebo představení práce policejních psů. Zájemci uvidí také vyprošťování osob z havarovaného auta, jeho hašení členy sboru dobrovolných hasičů a naši strážníci se navíc budou slaňovat z radniční věže," vyjmenoval ředitel boskovické městské policie.

V Letovicích Den bez aut pojmou jinak. „V sobotu pořádáme cyklovýlet. Zájemci se sejdou v devět hodin ráno před naším městským úřadem. Trasu v mírném tempu zvládnou určitě i méně zdatní cyklisté. Povede přes Vísky, Míchov, Svitávku a Zboněk zpět do Letovic," uvedl tamní starosta Vladimír Stejskal.

Neděli naopak Letovičtí věnují příznivcům pěší turistiky. Připravili tradiční vycházku na Andělku. Sraz účastníků je na stejném místě jako v sobotu, v jednu hodinu po poledni.