Na vedlejším pozemku leží obří hromada nadrcené stavební suti, která zanedlouho také zmizí. Práce mají skončit do 20. prosince a bourání přijde městský rozpočet na zhruba 2,7 milionu korun s daní. „Na místě, kde jsou nyní rozdrcené zbytky stavebního materiálu, plánujeme na jaře udělat provizorní plochu pro skateboardisty. Už tam mají složené překážky, které se nám vrátily z blanenského skateparku,“ řekl v pátek Deníku boskovický místostarosta Petr Malach.

Boskovičtí počítají z vyasfaltováním plochy o velikosti zhruba třicet krát dvacet metrů. Náklady město odhaduje zhruba na dvě stě tisíc korun. Zároveň připravuje projekt nového skateparku v sousedství westernového městečka.

„S jeho zástupci budeme jednat o možném prodeji nebo směně části pozemků, které bychom využili na budování nového skateparku. Pokud bychom se dohodli a administrativě by se to neprotáhlo, je možné, že se rovnou pustíme do stavby nového sportoviště. S tím, že by mohlo být příští rok do léta hotové. Pokud by to ale bylo na déle, upravíme provizorně do výstavby nového skateparku plochu vedle zbouraného hotelu Velen,“ dodal Malach.

Z balkonu hotelu Velen měli hosté nádherný výhled na zříceninu hradu Boskovice. To už je historie. Teď je z něj hromadu suti. Těžká technika v těchto dnech udělala tečku za jeho více než čtyřicetiletou historií.
Hotel Velen v Boskovicích je pryč. Zbyla z něj hromada suti, podívejte se

Před lety už v Boskovicích skatepark krátce fungoval v Mánesově ulici. Tam však skončil po stížnostech místních na nadměrný hluk. Dosud skateboardisté trénovali v areálu letního kina v provizorních podmínkách. Dočasnou variantu úpravy plochy v areálu Červené zahrady vítá také jezdec na freestylovém a bmx kole Pavel Odehnal z Boskovic.

„Já na kole začal jezdit a skákat asi před patnácti lety. Bývalý skatepark na Mánesově jsem už nezažil. Trénoval jsem, kde se dalo. Na schodech, vyráběl jsem si hliněné nájezdy kvůli skokům. V republice i v zahraničí jsem projel spoustu skateparků. I v daleko menších městech než jsou Boskovice. Pořád jsem si říkal, proč to nejde i u nás. Provizorní skatepark v Července bude ok. Alespoň budeme mít s mladými kluky kde trénovat. Snad se pak postaví nový,“ řekl před časem muž.

Akce Zet

Hotel postavili Boskovičtí v takzvané Akce Zet v sedmdesátých letech minulého století. Slavnostně ho otevřeli 24. června 1977. V sousedství stál lihovar. Ve Velenu fungovala v letech 1983 až 1992 také kinokavárna. Za stoly si promítání tehdy mohlo vychutnat bezmála sedmdesát lidí. „Pamatuji si, že jsem tam s rodiči chodil jako kluk za odměnu na pohár a pohádku. Podobně jako většina mých vrstevníků. Byla to letitá tradice,“ zavzpomínal současný vedoucí boskovického kina Tomáš Marvan.

Majitelé se u pozemků pod zmíněnými stavbami od devadesátých let střídali jak na běžícím pásu. Nakonec plochy se zchátralým hotelem a lihovarem získal advokát Jan Paroulek. Ruina lihovaru šla k zemi v roce 2005. Velen byl od roku 2012 zavřený a právě Paroulek ho chtěl před šesti lety restartovat. Plánoval v něm fitness, masáže, saunu, restauraci a komfortní bydlení. Se svými plány obeznámil i vedení města. Nabídl mu bližší spolupráci. Poblíž se totiž nachází sportovní areál Červená zahrada, a bylo možné vytvořit zajímavý komplex pro sportovní vyžití a relaxaci.

Předpověď meteorologům vyšla. V pátek dopoledne začalo na jihu Moravy sněžit. Z prvních sněhových vloček měly radost hlavně děti. Na snímcích ulice Adamova na Blanensku.
Jih Moravy se zbarvil do bíla: z prvních vloček nejvíc jásaly děti. Podívejte se

Z plánů nakonec sešlo. Město nejprve vykoupilo v Červené zahradě areál Dvořáčkova mlýna a později se dohodlo i s Paroulkem. Za zhruba hektarovou plochu mu zaplatilo ve třech splátkách 30 milionů korun. Paroulek navíc získal parcely mezi ulicemi Svatopluka Čecha a Absolonova na okraji Boskovic v hodnotě přes dva miliony korun.

V budoucnu chtějí Boskovičtí na ploše po zbouraném hotelu Velen postavit sportovní halu.