Ocenění a odměnu milion korun dostali za nejlepší přípravu a provedení Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za loňský rok. „V tuto chvíli vím jen dvě věci. Nemám slov, a to že mi spadla brada. Pokusím se restartovat,“ řekl s úsměvem boskovický starosta Jaroslav Dohnálek na pódiu krátce po oznámení vítězného města.

O městskou památkovou zónu se radnice systematicky stará dlouhodobě. V současnosti je v ní sedmatřicet kulturních památek. Loni se v této lokalitě opravily tři památky za zhruba 1,3 milionu korun. Zhruba 800 tisíc na jejich obnovu putovalo z uvedeného programu. Přes sto tisíc pak vlastníkům přispělo město. Jejich podíl byl 400 tisíc. „Myslím si, že se o obnovu snažíme postupně. Ne velkými skoky, na to jsme příliš malí. Aby město vzkvétalo, nejen přes památky. Musím poděkovat kolegům na radnici a také majitelům památek. Péče o ně mnohdy znamená jistá omezení a problémy. Myslím, že spolupráce s nimi je snad dobrá a na obnově města je to znát,“ poznamenal Dohnálek.

Prodejnu Jednoty v Kuničkách dlouhodobě dotuje kraj i obec. Pro řadu místních, zejména starých lidí, je to jediná možnost, jak si mohou nakoupit.
Miliony na přežití: vesnickým prodejnám na Blanensku pomohou dotace

Zároveň dodal, že se jedná o nejhezčí dárek k výročí, které Boskovice letos slaví. Připomínají si totiž 800 let od první písemné zmínky. „My vlastně už dlouho historickým městem jsme, ale teď už na to máme glejt,“ glosoval ocenění boskovický starosta.

Historické centrum

Na podzim roku 1990 bylo historické centrum Boskovic s náměstím, zámkem, rezidencí, bývalým klášterem, skleníkem, hradem a torzem židovského ghetta se synagogou prohlášeno za Městskou památkovou zónu. Rozkládá se zhruba na ploše čtyřiceti hektarů a žije v ní téměř sedm set lidí. Do programu na obnovu památek se město přihlásilo v roce 1995. Odhad nákladů na opravy památek bez dotací z tohoto programu je do současnosti zhruba 90 milionů korun.

Stavba výjezdové základny záchranářů v Boskovicích pokračuje podle plánu.
Už mají základy a vrty: podívejte se, jak roste základna boskovických záchranářů

Řemeslníci v minulosti opravili například synagogu, farní kostel svatého Jakuba nebo domy na Bílkově a Plačkově ulici v židovské čtvrti. „Třeba na synagogu a židovskou školu dostala Federace židovských obcí zhruba dvacet milionů korun z Integrovaného operačního programu. To je však jen část peněz, které jsou do oprav kulturních památek skutečně potřeba. Město Boskovice akci podpořilo dohodou o partnerství," řekla Deníku v minulosti tehdejší boskovická místostarosta Jaromíra Vítková.