Ten měl hnízdo asi kilometr daleko a krmil svá dvě mláďata. V jeho okolí našli lidé, kteří hnízdiště sokolů hlídali, peří a zbytky mláďat. „Bohužel to k přírodě patří a nedá se s tím nic dělat,“ uvedl jeden z členů stráže ochrany přírody Moravského krasu Radovan Mezera.

Sokolí mláďata se mají na dvou hnízdištích v Moravském krasu k světu. Zatím jich je sedm. Na snímcích sokoli v hnízdě nad Býčí skálou.
Šťastných sedm. Mláďata vzácných sokolů se mají k světu, brzy poprvé vyletí

Ze druhého hnízda nad Býčí skálou před několika dny poprvé vylétla tři sokolí mláďata. Ale ani tam nebylo do poslední chvíle jasné, že přežijí. „Kolega totiž viděl nedaleko opět výra velkého a v sokolím hnízdě nebyla všechna mláďata. Nakonec jsme je dohledali. Létají a mají se k světu. Že první hnízdo vyšlo naprázdno je velká škoda. Výr však mohl potrhat i sokolí samici a to by bylo horší. Podle statistik asi třetina hnízdění není úspěšná. V prvním roce života číhá na mláďata sokola spousta nástrah a nebezpečí. V tomto období je jejich úmrtnost až šedesát procent,“ řekl René Bedan, který vzácné dravé ptáky léta fotografuje a hlídá jejich hnízdiště.

Zdroj: Youtube

V Moravském krasu sokoli stěhovaví před třemi lety zahnízdili bezmála po půl století. Loni se tam usadily dva páry. Dohromady vyvedly osm mláďat. Rok předtím pět a v roce 2016 tři. Obě hnízdiště byla letos pod dohledem. V hlídaném prostoru se mohli pohybovat pouze strážci ochrany přírody.

V okolí Býčí skály byl zákaz vstupu, který platí až do konce tohoto týdne. S ochranou lokalit pomáhali i jeskyňáři a fotopasti. „Je to potřeba, protože řada lidí zákaz vstupu porušovala. V minulosti jsme museli pokutovat třeba tři ženy, které se dostaly až nad hnízdo sokolů. Věděly, že se tam nesmí. Tvrdily, že když budou potichu, nic se nestane,“ dodal Radovan Mezera.

Dělníci opravují cestu v Horní Lhotě.
V blanenské Horní Lhotě začali opravovat silnici kolem kapličky

S ochranou lokalit pomáhali i jeskyňáři a fotopasti. „Je to potřeba, protože řada lidí zákaz vstupu porušovala. V minulosti jsme museli pokutovat třeba tři ženy, které se dostaly až nad hnízdo sokolů. Věděly, že se tam nesmí. Tvrdily, že když budou potichu, nic se nestane,“ dodal Radovan Mezera.

Sokoli v Moravském krasu
· Sokoli v Moravském krasu znovu zahnízdili v roce 2016.
· Do oblasti se vrátili po bezmála 50 letech a vyvedli 3 mláďata.
· V roce 2017 v této lokalitě hnízdily dva páry a vyvedly pět mláďat.
· Ornitologové zjistili, že jedna ze samic pochází z Bukových hor v Maďarsku.
· Původ se podařilo zjistit díky kroužku na noze.
· V roce 2018 v krasu opět hnízdily dva páry sokolů stěhovavých. Jeden nad Býčí skálou a druhý na utajovaném místě. Vyvedly osm mláďat.
· Letos se ve dvou hnízdech narodilo dohromady sedm mláďat. Přežila jen tři. Zbývající ulovil výr velký.