VYBRAT REGION
Zavřít mapu
SKÓRE ROVNOSTI: Byli jste letos v divadle?

Čtrnáct mužů a dvě ženy. Proplouvají Punkvou, která má tři stupně

Blansko /REPORTÁŽ/– Je neděle, před druhou hodinou odpoledne a po zasněžené cestě míří k Punkevním jeskyním skupinka asi dvaceti lidí. V cestovních taškách, které mají přehozené přes rameno, si nesou i plavky. Jsou to totiž členové brněnského plaveckého oddílu, kteří dnes proplavou ledovou Punkvou. Ze dna propasti Macocha až ven.

17.2.2013
SDÍLEJ:

Otužilci se ponořili do chladných vod Punkvy.Foto: DENÍK/ Attila Racek

Informační tabule ve vestibulu jeskyní ukazuje, že voda v Punkvě má dnes lehce nad tři stupně Celsia. „Jejda, tak to jsem se spletl, myslel jsem, že má tak kolem šesti," směje se organizátor akce Michal Moravec.

Otužilci se u jeskyní nepotkávají poprvé. „Je to jubilejní akce. Pátého února totiž uplynulo osmdesát let od chvíle, co se doktoru Absolonovi podařilo zde z Punkvy odčerpat vodu. Díky tomu zjistil odkud se dá prokopat skála tak, aby se zprovoznila plavební část jeskyní," vypráví Moravec.

Akce je letos mimořádná i v tom, že otužilci poprvé poplavou celou trasu ze dna Macochy až ven před Punkevní jeskyně. „Trasa měří asi 450 metrů a naposledy ji otužilci plavali před pětatřiceti lety. Běžně se tady totiž plave jen zkrácená trasa," vysvětluje organizátor.

Mezi účastníky jsou i čestní hosté. „Pozvání přijali a dnes poplavou i tři přemožitelé kanálu La Manche, a to Richard Haan, Petr Mihola a Dana Zbořilová," vítá hosty Moravec.

Otužilé plavce přišla povzbudit i dálková plavkyně Silvie Rybářová. „Do vody ale dnes nejdu. Tak studená mě neláká. Nejstudenější, ve které jsem kdy plavala, měla asi čtrnáct stupňů," vzpomíná Rybářová.

Plavecký zážitek si otužilci zpestří i zkrácenou prohlídkou Punkevních jeskyní. Na dno Macochy totiž půjdou po svých. „V Moravském krasu je přes jedenáct stovek jeskyní, ale pouze do pěti z nich mohou lidé. My se nyní nacházíme v přední části Předního dómu a na stěně před vámi je malá krápníková galerie," vypráví při průchodu jeskyněmi průvodce Pavel Kuchař, který skupinu vede až do Macochy.

Zvednutá hladina

Otužilci mají před sebou zkrácenou trasu prohlídky. Mimořádně. „Projdeme zkratkou, kterou využíváme když se náhle zvedne hladina Punkvy," říká průvodce.

Za pár minut už skupinka vchází do propasti a organizátor plánuje před plavbou udělat ještě několik fotografií otužilců v plavkách. „A nebude nám zima?" vtipkuje jeden z nich.

To už se otužilci připravují na svůj výkon. „Nemáme sebou potápěče, takže se snažte, abychom vás nemuseli lovit ze dna. Poplavete raději postupně za sebou po dvojicích," dává poslední instrukce Moravec těsně před tím, než se šestnáct borců ponoří do ledové řeky.

Prvních několik desítek metrů musí plavci spíše jít než plavat. Řeka je maximálně metr hluboká. „Tady už je to dobrý, už se dá plavat," hlásí jeden z mužů po chvíli. Hloubka vody v těch místech má asi něco kolem patnácti metrů. „Nejhlubší místo, kterým proplavou, má asi čtyřicet metrů," podotýká průvodce.

Čtrnáct mužů a dvě ženy plavou s rozvahou. Po pár minutách v zatopených chodbách jeskyně se dostávají do Masarykova dómu. „Začínají mi tuhnout prsty," říká Moravec.

Po pár zatáčkách už je vidět denní světlo a plavci vyplouvají z jeskyně. Teplota vzduchu venku je ale ještě o stupeň nižší než teplota vody. A tak se plavci na břehu rychle oblékají. „Nejhorší je to asi tak deset minut po tom, co vylezu z vody, tělo se totiž musí postupně zahřát. Byl to ale ohromný zážitek, ve vodě jsem se zastavoval a prohlížel si krápníkovou výzdobu," pochvaluje si jeden z plavců Vít Frank.

Akce se moc líbila i opernímu pěvci Richardu Haanovi. K Punkvě zamířil až z Prahy. „Každý stupeň teploty vody dolů je ale znát," uznává přemožitel kanálu La Manche.

Plavby se zúčastnili i tři místní borci. „V Punkvě už jsem plaval mnohokrát, dnes poprvé jsem si ale trasu zaplaval celou," usmívá se spokojeně Andrej Dzuba ze Šošůvky.

Autor: Eva Ondráčková

17.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 120 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup dle domluvy. Pracovní poměr na dobu neurčitou., Vyučení v oboru vítáno, praxe výhodou., Mzda 120 Kč/hod., První kontakt telefonicky na č. 732 710 638 - osobní schůzku nutné domluvit předem.. Pracoviště: Vít koudelka - provozovna restaurace morava, 679 53 Benešov u Boskovic. Informace: Vít Koudelka, +420 732 710 638. Doprava a logistika - Doprava a logistika Obsluha zemních a příbuzných 20 000 Kč Obsluha zemních a příbuzných strojů strojník obsluhy rypadla lopatového kolového. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou., Obsluha UNC 061, pásový minibagr JCB, JCB 3 CX., Zaměstnanecké výhody: zvláštní prémie, týden dovolené navíc., Kontakt: telefonicky v době 8-15 hod na č. 602 791 024 - p. Josef Pernica, 725 720 854 - p. Josef Opatřil, na e-mail. adrese pernica.elektro@seznam.cz nebo osobně denně v době 8-15 hod na výše uvedené adrese.. Pracoviště: Josef pernica - elektro, náměstí 9. května, č.p. 2310, 680 01 Boskovice. Informace: Josef Pernica, +420 602 791 024. Informační technologie - Informační technologie Technici uživatelské 20 000 Kč Technici uživatelské podpory informačních a komunikačních technologií Konzultant/ka informačního systému pro oblast skladů, logistiky, výroby. Požadované vzdělání: úsv. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou. 1 rok s možností prodloužení., ˘Jste kreativní a činorodý člověk?, ˘Je pro Vás přirozený kontakt se zákazníkem, bezproblémově komunikujete?, ˘Rád cestujete a chcete využívat pracovní flexibilitu?, ˘Hledáte stabilní společnost, s důrazem na kvalitu, rychlost, čestnost, invenci, dialog a osobní přístup? , Pokud jste si na tyto otázky odpověděl/a kladně, pak je tako pracovní nabídka přímo pro Vás., Vaše náplň práce bude:, -spolupráce na implementaci produktu u zákazníka,, -hotline, podpora zákazníka po implementaci produktu, , -školení uživatelů IS HELIOS,, -spolupráce s analytiky, programátory., Předpokladem pro tuto práci je:, -SŠ/VŠ vzdělání, nejlépe technického směru,, -znalost výrobně logistických procesů firmy je výhodou,, -praxe jako konzultant, vedoucí výroby, technolog, nákupčí je vítána,, -vhodné také pro velmi šikovného a talentovaného absolventa,, -korektní, vstřícné, prozákaznické vystupování,, -časová i myšlenková flexibilita, , -ŘP. sk. B,, -schopnost analyzovat, interpretovat, předávat informace,, -samostatnost, zodpovědnost, loajalita., Naše nabídka pro vás:, -různorodá, zajímavá a tvůrčí práce,, -prezentace a zastupování špičkového TOP produktu na trhu,, -zázemí stabilní, silné společnosti s velkým potenciálem a tahem na zaměstnance,, -zajímavé a motivující platové ohodnocení,, -řadu benefitů (pružná pracovní doba, sick days, jazykové a profesní vzdělávání, příspěvek na dojíždění, závodní stravování s příspěvkem zaměstnavatele, aj.),, -firemní mateřská školka,, -dlouhodobá spolupráce,, -nové administrativní pracovní prostředí a přátelský tým., První kontakt na mail: personalni@gatema.cz. Pracoviště: Gatema a. s., Průmyslová, č.p. 2503, 680 01 Boskovice. Informace: Marie Vidláková, +420 720 979 656. Výroba - Výroba Seřizovači 24 000 Kč Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Seřizovač válcovací linky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou., POŽADUJEME: praxi, pečlivost, spolehlivost., NÁPLŇ PRÁCE: seřizování, obsluha a údržba válcovací linky, zajišťování plynulého provozu výroby., První kontakt telefonicky na čísle: 516 481 039 nebo na mail: hana.strnadova@eden-eu.com. Pracoviště: Eden europe, s.r.o., náměstí Práce, č.p. 483, 679 04 Adamov 1. Informace: Hana Strnadová, +420 725 512 433.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dušan Machourek ušel přes osmatřicet tisíc kilometrů.
50

Důležitá je prošláplá obuv a nepřeceňovat se, říká mistr dálkových pochodů

Nová zoo do Brna přenese severní pól
7

Nová zoo do Brna přenese severní pól, lanovku i nový vstup

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Látka zlepší diagnostiku nádorů. Lékaři přes dva roky čekají na povolení užití

Brno - Přesněji odhalí rozsah mozkového nádoru, pomůže při další léčbě. Vědci z Masarykova onkologického ústavu před dvěma lety vyvinuli nové radiofarmakum. Na povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv k používání novinky čekají doteď.

Ochlazovací budka problémy nevyřeší, říká klimatolog Zahradníček

Brno /ROZHOVOR/ - Krajina na jihu Moravy je po extrémně suchém létě vyprahlá. I proto může být příští rok situace ještě horší. Odpovědí na některé problémy jsou podle klimatologa Pavla Zahradníčka promyšlená řešení a hlavně zadržování vody, aby z měst a krajiny neodtékala. „Vodou potom můžeme zalévat třeba městskou zeleň, které je v Brně oproti třeba Budapešti poměrně málo. I to by se mělo změnit,“ míní Zahradníček.

Na houby? Klidně s kosou, říká houbař. Vyrazil dvakrát, nasbíral skoro sto kilo

Mikulčice - Dvakrát vyrazil do lesa a přinesl si domů téměř sto kilo hub. Miloslav Belka z Mikulčic na Hodonínsku potvrzuje, že houby nakonec opravdu rostou. „Do minulého týdne nerostlo nic. Nyní aby člověk začal do lesa chodit snad s kosou,“ říká Belka.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT