Například Břeclavanka Monika Náplavová na začátku pandemie vůbec nevěděla, jak se ve všech informacích zorientovat. Postupně zjišťovala, že ne vše, co se objeví na sociálních sítích, je pravda. „Proto informace pečlivě třídím a používám hlavně svůj vlastní rozum. Když chci konkrétní informace týkající se opatření, které musím jako podnikatelka dodržovat, najdu si je přímo na stránkách příslušného ministerstva. Pokud mi není něco jasné, zvednu telefon a na ministerstvo zavolám, protože líná huba, však víte,“ poznamenala.

Michaela Rájová
ANKETA: Čemu věříte při informování o covidu?

Další lidé hledají bližší podrobnosti ke covidu a jaká dodržovat pravidla například na zpravodajských webech. „Snažím se vyhýbat bulváru a stránkám, o kterých je známo, že rády šíří dezinformace,“ má jasno studentka Tereza Marková z Telnice na Brněnsku.

Evžena Adámka z Horního Břečkova na Znojemsku štvou všechny překroucené nepravdivé informace, které vyvolávají nejistotu a rozdělují společnost. Některým dalším Jihomoravanům vadí, že se na ně valí zprávy o koronaviru ze všech stran bez přestávky už téměř dva roky.

Nebudu to řešit

Vít Vrchovský z Adamova na Blanensku na začátku pandemie zpravodajství sledoval, ale po několika měsících jej úplně vypustil. „A od té doby je, myslím, můj život šťastnější. Covid byl prostě všude. Řada opatření byla z mého pohledu naprosto nesmyslných a postrádala logiku. Řekl jsem si dost, nebudu se tím vzrušovat a řešit to,“ svěřil se muž, který se nechal naočkovat, aby chránil sebe i své nejbližší.

Neustálé informování o covidu znechutilo také Irenu Mišovic z Kuřimi na Brněnsku. „Za dva roky je to pořád hlavní téma a mě už to často unavuje, proto někdy zprávy nekontroluji vůbec,“ reagovala personalistka.

Očkovací kamion bude na náměstí Svobody v Brně do konce března.
Pro očkování na náměstí Svobody v pondělí naposledy, z místa pak kamion odjede

Některým se pro změnu nezamlouvaly některé kroky, které učinila předchozí vláda. „Za minulé vlády bylo informací spousta, ale také byly chaoticky představované. Navíc některá nařízení byla nesmyslná, například ta, která se týkala otevírací doby obchodů,“ řekl živnostník z Hodonína Libor Malovaný.

Odborná doporučení a stanoviska ke covidu má vytvářet pro ministerstvo zdravotnictví Národní institut pro zvládání pandemie. Široký tým odborníků vede epidemiolog Roman Chlíbek. „Jejich doporučeními a stanovisky se následně zabývá Centrální řídící tým. Oba úzce spolupracují a analyzují dopady, přínosy a proveditelnost stanovených doporučení. Ta jsou předkládána ministrům věnujícím se problematice Covid-19, zástupcům krajů a také Ústřednímu krizovému štábu,“ přiblížil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.