Několik škol na Blanensku se chystá žáky prvních ročníků od září učit nové písmo Comenia Script. To nahradí klasický vázaný způsob psaní. Diskuze na stránkách Blanenského deníku Rovnost ukázala, že mnoho lidí není tímto nápadem nadšeno a pochybuje o jeho přínosu. Především si myslí, že zjednodušení bude mít neblahý vliv na studijní vývoj dítěte. Vedení dotčených škol však jejich výtky odmítá jako neoprávněné.

Někteří lidé si myslí, že povinná školní docházka dnešních dětí je v mnohém snazší, než byla ta jejich. A děti tím svým způsobem trpí. „Pořád dětem zametáme cestu, jen aby náhodou nemusely začít přemýšlet. Přitom by měly už na základní škole pochopit, že bez poctivé námahy jde všechno hůř. Chybí jim povinnosti, zátěž a zodpovědnost," napsal v diskuzi na webových stránkách Blanenského deníku Rovnost třeba diskutující pod přezdívkou z_bk.

Podpis zvládnou

Pavel Dočekal, ředitel sloupské základní školy, která se jako jedna z prvních na Blanensku pro Comenia Script rozhodla, podobné postoje odmítá. „Jednoduše to není pravda. Jako ulehčení bychom v tom případě museli brát všechny moderní technologie, které se ve školství v současné době běžně používají. Lidé si musí uvědomit, že děti dnes musí ovládat daleko více znalostí, než tomu bylo u nich. Množství informací například v zeměpise a dějepise se z pochopitelných důvodů stále rozrůstá," připomněl.

Ředitel vyvrátil i pochybnosti o tom, jestli se žáci budou umět podepsat. „Tato možnost nás taky napadla. Konzultovali jsme ji v Chrudimi, kam jsme se vydali s písmem seznámit, a ukázalo se, že ani v tomto problém není. I písmena Comenia Scriptu se dají navazovat. A každý člověk si stejně postupem času vytvoří vlastní podpis, bez ohledu na tvar písmen," poznamenal Dočekal.

Čtěte také: Comenia Script: Prvňáci se naučí tiskací písmena

Sloupští nechtějí klasické písmo úplně ignorovat. V každé třídě proto bude viset nástěnka, na kterou učitelé vypíší vedle sebe všechny písmena abecedy, a to v obou podobách. Žáci je budou mít stále na očích a navíc z nich budou plnit drobné úkoly, aby se nestalo, že v pozdějším věku některé texty nepřečtou.

Lidé se rovněž pozastavují nad tím, že písánky, ze kterých se budou prvňáci učit, budou dražší než klasické učebnice. „To je pravda. Tisknou je totiž stejní dodavatelé a cena se odvíjí od celkového nákladu, který bude v případě nových písánek samozřejmě nižší, protože odbyt nemůže být takový. Ve chvíli, kdy se Comenia Script rozšíří, cena pochopitelně klesne. Knihy navíc z velké části zaplatí Jihomoravský kraj," upozornil Dočekal.

V Blansku zatím jen Erbenova

Přímo v Blansku se zavedením nového písma zatím počítají pouze na Základní škole Erbenově. „S vedením ostatních škol jsem naše rozhodnutí nekonzultovala, ale jejich zatím spíše zdrženlivý postoj chápu. Ale my o přínosu této novinky nepochybujeme. Jinak bychom se určitě pro něco podobného nerozhodli. O funkčnosti nového písma jsme se přesvědčili při návštěvě škol, kde už Comenia Script delší dobu testují," uvedla ředitelka blanenské Základní školy Erbenovy Simona Poláková.

Dočekala nedůvěřivý postoj některých lidí nepřekvapuje. „Než jsme se o výhodách Comenia Scriptu na vlastní oči přesvědčili, i my jsme byli skeptičtí. Češi jsou obecně konzervativní, takže si pouze musí na novinku zvyknout. V zahraničí se podobný typ písma používá dlouhodobě, takže to navíc usnadní i písemnou komunikaci nebo třeba studijní pobyty," nabídl další z výhod.

Zřizovatelem sloupské základní školy je městys. „Rozhodnutí v podobných případech ale necháváme na jejím vedení. Osobně jsem rád, že často přicházejí s novinkami, které ještě nejsou v našem regionu běžné," ocenil starosta Sloupu Josef Mikulášek.