Nakonec se zástupci města rozhodli, že areál nechají kompletně opravit. Za sedm milionů korun. Projekt nedávno schválilo adamovské zastupitelstvo. Zhruba třetinu nákladů zaplatí město, na zbytek si vezme pětimilionový úvěr, který bude splácet deset let.

OTEVŘOU PŘÍŠTÍ ROK

Do práce se dělníci pustí v těchto dnech. Hotovo má být příští rok před letní sezónou. „Na koupališti už v poslední době moc nefungovalo ani občerstvení. Nebyl tam stín a zázemí areálu bylo hodně zchátralé. Raději jsme jezdili do sousedních Křtin. To, že město bazén opraví, je podle mě správný krok. Jsem zvědavá na změny. Nemyslím si ale, že super koupání je na prvním místě. Důležitější je podle mě zázemí. Aby si děti měly kde hrát a mohly si koupit třeba zmrzlinu nebo limonádu. Špinavá voda jim nevadí," řekla jedna z adamovských maminek Eva Pilitowská.

Adamovští v minulosti už začali bazén postupně vylepšovat. „Na opravy jsme dávali zhruba dvě stě tři sta tisíc korun ročně. To ale nemělo dál smysl. Rozhodli jsme se proto pro kompletní rekonstrukci. Koupaliště samozřejmě bude vždycky ztrátové. Na druhou stranu já to vnímám jako službu pro lidi a levnější alternativu okolních akvaparků, kde si plavání nemůže dovolit každý," uvedl adamovský starosta Roman Pilát.

Při hlasování o novém projektu byli dva adamovští zastupitelé proti. Jedním z nich byl Petr Slavíček, který považuje opravy bazénu v bezmála pětitisícovém Adamově za zbytečný luxus. „Město dotuje spoustu jiných věcí, ale tohle mi připadne už příliš. Když si vezmu investici sedm milionů korun, provoz, předpokládané ztráty a porovnám je s návštěvností, tak mi vychází, že vstup jednoho člověka bude město stát téměř tisíc korun. To už by vyšlo levněji je posílat taxíkem do blanenského akvaparku. Nemyslím si, že nákladná rekonstrukce zásadním způsobem zvýší návštěvnost koupaliště. I tak to podle mě pořád bude jen větší nádrž na koupání," poznamenal Slavíček.

Loni navštívilo adamovské koupaliště přibližně dva tisíce návštěvníků. Za vstup platili jen dospělí, a to dvacetikorunu. Bazén provozuje městská společnost Adavak a každý rok hlásila ztrátu přes sto tisíc korun.

Podle bývalého ředitele společnosti Jiřího Charváta bylo hlavním problémem to, že na koupališti nebylo zařízení na oběh a filtraci vody. „Vodu jsme tak kvůli hygienickým předpisům museli neustále připouštět a za sezónu jsme bazén prakticky několikrát celý vypustili a napustili. To se samozřejmě velmi prodražilo. Navíc z něho unikala voda. Nehledě na to, že se ani nestačila ohřát a byla pořád ledová. V areálu také nebylo dobré zázemí a herní prvky pro děti, takže nebylo příchozí na co nalákat. To se odráželo v návštěvnosti," poznamenal Charvát.

NOVÉ FILTRY

Právě rodiny s dětmi má do areálu koupaliště příští léto přivábit nové zázemí. Přibudou dvě nová brouzdaliště, vodní hřib a další zábavní prvky. Dělníci upraví dětské hřiště a v jeho sousedství postaví oplocený kurt na plážový volejbal. Opraví také provozní budovu s bufetem, sprchami a toaletami. „V bazénu bude nová fólie, která zabrání únikům vody, a nová technologie na filtrování vody. Dělníci rovněž opraví kanalizace a vstup na koupaliště. Původně jsme počítali i s parkovací plochou v okolí bazénu a dalšími úpravami, ale to bychom byli na dvanácti milionech," upřesnil původní vizi Pilát.

Po opravách bazénu Adamovští nepočítají s výrazným navýšením vstupného. „O vstupném ještě diskutujeme. Změna bude jen minimálně odrážet investici, kterou vynaložíme. Koupaliště ziskové určitě nebude ani v budoucnu. Nabídne ovšem vyšší kvalitu než dosud. Zvýhodnění by se měly dočkat především rodiny s dětmi. Zvažujeme i vstupenku pro celou sezónu za zvýhodněnou cenu či množství jednotlivých vstupů," doplnil adamovský starosta.

V minulé sezoně platili dospělí za vstup na koupaliště dvacet korun. Děti měly vstup volný. Příští rok dospělí zřejmě zaplatí za koupání v adamovském bazénu padesát korun.