Oděvní obory střední a vyšší odborná škola ekonomická a zdravotnická vyučovala na Havlíčkově ulici do loňského června. Budova pak osiřela. Patří kraji a ten rozhodl, že ve volných prostorách vytvoří komunitní bydlení. „A nebude to pro bezdomovce? S tím bych tedy nesouhlasila. Ať je to pro mladé, ti dneska nemají kde bydlet, hlavně pro rodiny s dětmi," zhodnotila Jindřiška Trčková z Boskovic.

Přestavba skutečně bude i na mladé lidi pamatovat. „Vzniknou zde malé byty pro jednotlivce, například pro starší lidi nebo třeba pro rozvedené, kteří potřebují řešit změněnou životní situaci. Ale bude zde i bydlení pro začínající rodiny nebo pro rodiny s dětmi," přiblížila projekt místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Malometrážních bytů s bezbariérovým přístupem a výtahem vznikne deset. V dvorním pavilonu připojeném nyní spojovací chodbou pak dalších šest startovacích bytů o velikosti padesát a sedmdesát metrů čtverečních. Pokud o ně lidé budou mít zájem, nástavbou lze zajistit dalších devět bytů.

Úmysl kraje přebudovat budovu školy na bydlení je v souladu s územním plánem města. Minulý týden krajští radní schválili i zadání projektové dokumentace. „Její zpracování i s vyřízením stavebního povolení má trvat zhruba půl roku. Následovat bude výběrové řízení na zhotovitele a výhledově stavba," popsala další kroky boskovická místostarostka. Kdy se do bytů nastěhují první obyvatelé, zatím není jasné.

Vizualizace přestavby v Havlíčkově ulici v Boskovicích.

V plánu je rozdělení objektu na dvě samostatné stavby. „Technický stav budov je dobrý. Počítáme i se vznikem nových míst pro parkování," uvedl náměstek jihomoravského hejtmana Roman Celý. Vše bude stát přibližně pětačtyřicet milionů korun.

Pro nedostatek studentů skončila v roce 2012 po téměř dvacetiletém působení výuka také v letovickém biskupském gymnáziu. „Budovu jsme využili pro přestěhování městské knihovny, dále je tam turistické informační centrum a Mateřské centrum Domeček pro maminky s dětmi. Dvě místnosti slouží jako zkušebny pro kulturní středisko, například pro pěvecký sbor, a tři jsou zatím volné," popsal současné využití secesní budovy školy, kterou vlastní město, místostarosta Letovic Jiří Palbuchta. V budoucnu tam chtějí zřídit ještě historickou expozici zaměřenou na průmyslovou tradici Letovic. V nejbližší době to ale nebude. „Potřebujeme opravit jednu z mateřských škol, a tak prostory využijeme právě na dočasné přestěhování školky," vysvětlil Palbuchta.

V červnu 2012 osiřely i učebny a chodby Střední školy uměleckoprůmyslové a technické ve Velkých Opatovicích, která tam působila od šedesátých let minulého století. Kraj jako zřizovatel ji sloučil se střední školou v Letovicích. V Opatovicích zbyl opuštěný areál čítající několik budov včetně bývalého internátu. Dodnes na opatovických webových stránkách visí výzva, že město hledá využití objektů. Ty původně patřily kraji. „Areál bývalého učiliště nám kraj bezplatně převedl darovací smlouvou ještě v roce 2012. Jednou z podmínek převodu bylo jeho využití v oblasti sociálních služeb či sociálního bydlení," uvedla starostka města Kateřina Gerbrichová. Rekonstrukce rozsáhlého areálu je však finančně náročná, a tak město čeká na vhodné dotace. „Nechali jsme udělat částečné úpravy objektu bývalého domova mládeže a v lednu se sem přestěhovalo Rodinné centrum Motýlek. Bohužel areál bývalého učiliště je pod hranicí záplavového území stoleté vody, takže spadá do povodňové oblasti. To je pro nás překážkou při získávání některých dotací. Žádný konkrétní projekt zatím není připraven," dodala velkoopatovická starostka.