Malý rybník leží v rezervaci Chráněné krajinné oblasti Moravský kras a je významnou lokalitou s výskytem obojživelníků. V úterý v poledne se začal napouštět. „Vypadá to tady moc pěkně. Rybník byl dlouhá léta ladem a zanesený bahnem. Teď je vše pěkně opravené a čistější. Jenom aby upravené břehy, kde je navezená hlína, ustály jarní tání. To je tady hodně dlouhé," řekl Miroslav Stejskal, který bydlí několik desítek metrů vedle nádrže.

Úhoři a kapři

Stejskal podle svých slov ještě pamatuje doby, kdy byl náhon u rybníka funkční a pokračoval dál do Josefovského údolí. „Jen místo ostrých kamenů, které teď tvoří rybí přechod, byly placáky. Když se zavřel mlýnský náhon a teklo korytem Křtinského potoka víc vody, po kamenech jsme se s kamarády klouzali jako po tobogánu. To bylo někdy v polovině padesátých let," zavzpomínal muž.

Do oprav rybníku se pustili dělníci s těžkou technikou v září. Z jeho dna odvezli přibližně tisíc osm set kubíků bahna. Po napuštění bude v nejhlubším místě nádrže asi dva a půl metru vody. „Když se rybník vypouštěl a slovovali jsme ryby, chodili jsme nad pás v bahně. Bylo tam několik malých štik, línů, dva úhoři, bílá ryba a osm kaprů. Největší měl zhruba osmdesát centimetrů," řekl Aleš Ždánský z křtinského lesního podniku. Právě on má kontrolu rybníka a jeho okolí ve svém revíru na starosti.

Podle stavbyvedoucího Marka Kocúra varovali starousedlíci při práci dělníky, že v nánosech bahna může ležet nevybuchlá válečná munice. Při bagrování však stavaři na nic podobného nenarazili. „Jenom jsme v bahně objevili vrtačku," pousmál se Kocúr.

Úpravy zanedbané nádrže, kterou spravuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, stály přes milion osm set tisíc korun. Větší část nákladů pokryjí dotace z evropských fondů. „Původně se počítalo, že opravy nádrže budou stát asi milion dvě stě tisíc korun. Jenže na dně bylo téměř o tisíc kubíků bahna víc, než se čekalo. Za jeho odvoz jsme tak museli zaplatit zhruba o šest set tisíc víc," uvedl Jan Waidhofer z oddělení správy majetku křtinského podniku.

Žabí ráj

Obnovu rybníka o rozloze necelých šesti set metrů čtverečních konzultovali lesníci se Správou chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Rybník leží totiž v rezervaci. „To, že se odbahnil a upravil, vítáme. Byl už ve špatném stavu. Je to významná lokalita s výskytem obojživelníků. Po úpravách bude v nádrži mělká pobřežní zóna, kde budou mít žáby lepší podmínky pro rozmnožování," řekl vedoucí správy Leoš Štefka.

Do rybníka vysadí lesníci také ryby. Ale jen v malém množství. „Domluvili jsme se, že rybník nebude sloužit k chovu ryb. Proto jich tam bude velmi málo," dodal Štefka.