Když zatouží poznávat i další hezká místa v Česku, využívá k tomu webové stránky cirkevnituris­tika.cz. „Vždy se tam zajímám o ubytování. Stránky se teprve rozjíždějí a zatím je tam málo nabídek. Věřím ale, že se to časem zlepší. S rodinou vždy hledáme cenově dostupné ubytování a raději chceme podpořit místní farnost než nějaký hotel," vysvětlil Kyselák.

Fara v Ostrově slouží podle faráře Pavla Kuchyni k ubytování zhruba tři roky. Návštěvnost ale stoupla až od července loňského roku. Tedy od doby, co si ji turisté mohou vyhledat také na zmíněných webových stránkách. „Návštěvníků přibylo o třicet procent. Letos očekávám padesátiprocentní nárůst. Ubytovat se lze po celý rok. Jen v zimě poskytujeme nocleh na jednu noc nejméně pro deset lidí kvůli nákladům na topení. Na letní měsíce je dobré rezervovat si ubytování i půl roku dopředu," upozornil Kuchyňa s tím, že na faře plánují udělat i dva nové záchody a sprchy.

Turisté mohou přenocovat rovněž na faře vedle kostela Jména Panny Marie ve Křtinách. „To je skromnější, spí se hlavně na půdě nebo chodbě. Využívají jej především poutníci. Těm, kteří navštíví náš kostel, ale vždy doporučíme ubytování podle jejich náročnosti. I v penzionu či na zámku. Kostel otevíráme každý den v sedm hodin ráno a jeho brány zavíráme při západu slunce. Na prohlídky kostnice nebo zvonkohry je lepší objednat se předem," vysvětlil křtinský farář Jan Peňáz.

I on si všiml, že návštěvnost kostela díky jeho lepší propagaci stoupla. „Každý den přijdou na prohlídku zhruba tři lidé. Mám pocit, že v něm stále někdo je. Dříve tomu tak nebylo. Loni jsme udělali i letáky a označili zajímavé turistické cíle ve Křtinách. Aby lidé poznali kromě kostela i studánku či kapličku," sdělil Peňáz.

Ve Sloupě mohou zájemci navštívit kostel Panny Marie Bolestné. „O tom, že by naše fara sloužila k ubytování, zatím neuvažujeme. Informaci o možné prohlídce kostela jsme na stránkách cirkevnituris­tika.cz zveřejnili proto, že chceme, aby se tato nádherná stavba dostala více do povědomí turistů. Již loni jsme rozšířili návštěvní hodiny," řekl sloupský farář Karel Chylík.

Prostřednictvím stránek, které loni uvedlo do provozu Biskupství brněnské, si lidé mohou na Blanensku vyhledat jako turistický cíl také poutní kapli svaté Anny v Šebetově nebo poutní lokalitu svatého Klimenta v Lipůvce. „Dříve tam býval farní kostel, dnes jsou tam k vidění už jen jeho kamenné základy a dva kříže. Místo je volně přístupné, proto nemáme přehled o tom, jestli se návštěvnost zvyšuje. Myslím si ale, že stránky tomu mohou napomoci," řekl lipůvecký farář Jindřich Kotvrda.

Projekt Církevní turistika představilo Biskupství brněnské o uplynulém víkendu i na veletrhu cestovního ruchu Regiontour. „Do stánku zavítalo několik tisíc návštěvníků. Největší zájem měli o brožuru poutních míst brněnské diecéze spolu s nabídkou zázemí na farách či v klášterech. Novinkou byla letos i přítomnost kněží a řeholníků. Velký zájem svědčí o tom, že se církevní a klášterní turistika stávají nedílnou součástí cestovního ruchu," vysvětlila mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Mnozí lidé tak podle ní objevují zajímavá místa, o kterých dříve neměli ani tušení. „Loni navštívilo stránky cirkevnituris­tika.cz pětatřicet tisíc návštěvníků za měsíc. Nově připravujeme plánovač tras, kde si každý bude moci zadat svůj start a cíl," upřesnila Jandlová.