Jedná se o tmavou třináctku. „Polaris je jeden z nejvíc hořkých chmelů, které trh nabízí. Má osvěžující mátovou chuť, která k Vánocům tak nějak patří,“ uvedl obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Vlček. Na čepu bude podle něj už na začátku prosince.

Ve stejný čas pivovar uvede na trh další speciál. „Připravujeme pšeničné svrchně kvašené pivo Austerlitz Wheat IPA. Je světlé, skoro bílé a bude mít patnáct stupňů. Jako každý rok také vaříme Slavkovský medový ležák. Ještě nepovím kolik bude mít stupňů, bude to překvapení. Ale bude se trochu lišit od loňského,“ naznačil.

Poprvé ho představí v restauraci asi v polovině prosince. „Narazíme ho v samospádovém dřevěném sudu, z něhož pivo bez jakéhokoliv hnacího plynu vytéká do sklenic,“ lákal Vlček.

Na medové pivo, Meďáka, bude lákat i Vesnický pivovar Ohrada z Vísek u Letovic. Půjde o patnáctku. „Je to nefiltrované nepasterizované pivo. Tím, že je v něm přídavek medu, má zvláštní chuť. Je hořké a zároveň trochu do sladka. Vaříme ho už po čtvrté,“ přiblížil jednatel Michal Kamba.

Speciál chtějí uvést na Mikuláše, proto ho začali vařit už v polovině října. „Má delší dobu zrání, aby se s medem pivo pořádně spojilo,“ vysvětlil.

Na výjimečné chutě se můžou těšit i příznivci bohdalického pivovaru Manner. Před týdnem začal vařit svrchně kvašené pivo, dvanáctistupňovou APU a čtrnáctku IPU. Dozrát mají za dva týdny. „V zimě jdou víc na odbyt silnější piva. Je to trend ze Západu,“ podotkl výrobce Jiří Novotný.

Názvy piv ještě nemá. Nicméně obě mají být silnější a aromatická. „IPA se kdysi vozila do Indie, musela vydržet dlouho cestu, měla specifickou chuť. Rozdíl od APY je v trpkosti, jinak se chmelí,“ přiblížil.

Na vánoční speciály si potrpí třeba Vyškovan Martin Zelinka. Má rád třeba právě medové. „Rád si i se ženou na takové zajdeme. Jí chutná sladkost a mně vlastně taky. Jednou za čas přijde k chuti,“ usmíval se muž.

Na rozdíl od malých pivovar v Černé Hoře žádný speciál nechystá. „O speciálech rozhoduje marketing pivovarské skupiny, do které patříme. Zadá požadavek některému z pivovarů. Letos jsme úkol nedostali,“ vysvětlil sládek a výrobní ředitel Vlastimil Zedek.

Speciál nevyrobí ani Pivovar Lišák z Topolan. Majitel Jan Michalík totiž mění tech-nologii. Vánoční pivo nebude mít ani Vyškovský pivovar. Jak už Deník Rovnost informoval, před několika měsíci kvůli soudním sporům zcela zastavil výrobu.