Autorem publikace je Karel Kavička, který na sto čtyřiačtyřiceti stranách čtenářům představí historii Křtin od nejstarších dob až po současnost, se kterou úzce souvisí i historie samotného chrámu. Kniha se také věnuje architektuře kostela a jeho umělecké výzdobě. „Kromě toho čtenáři v publikaci najdou řadu barevných fotografií a například také seznam všech kněží a kaplanů, kteří v chrámu působili. Rovněž seznam významných rodáků z křtinské farnosti," přiblížil křtinský farář Jan Peňáz.

Čtenáři se v publikaci dozví také více informací o významných osobnostech farnosti, jako byl například opat Kryštof Jiří Matuška nebo páter Tomáš Prnka.

Autor knihy nezapomněl ani na okolí chrámu. Popisuje tak například i ostatní sakrální památky z celého území Křtin. „Novinkou oproti předešlým publikacím je například seznam všech výchozích míst, ze kterých přicházejí poutníci do Křtin," řekl Peňáz.

Své citáty mohou v knize najít i samotní čtenáři. „Kniha je oživená citacemi různých osobností, jako třeba arcibiskupa, biskupa nebo starosty Křtin. Jsou v ní ale i nejzajímavější zápisy z knihy návštěv křtinského chrámu," uvedl Peňáz s tím, že kniha vyšla v polovině září. „Zájemci si ji mohou koupit přímo ve křtinském kostele nebo na úřadě městyse ve Křtinách a také u vydavatele," dodal Peňáz.